Предавање Данила Копривице „Досије Русија и ислам – од Дербента до Санкт Петербурга“ на Јутјуб каналу КЦНС

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 20:50

Предавање Данила Копривице „Досије Русија и ислам – од Дербента до Санкт Петербурга“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Досије Русија и ислам – од Дербента до Санкт Петербурга“ на  Јутјуб каналу КЦНС. Фото: КЦНС На почетку овомесечне трибине, Данило Копривица истиче податак да се у последњих тридесетак година број џамија у Русији повећао за више од 80 пута, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << данас их има око 8.500. Један од разлога је свакако све већи број руских грађана муслиманске вероисповести као и нормализација односа између православне и муслиманске Русије.
Ово је прича о вековном суживоту различитих верских заједница, прича о култури, историји, о актуелној политици коју је аутор испричао прелазећи речима и сликама многе епохе и хиљаде километара руске друштвене маршуте, на путу од најстаријег и најјужнијег града данашње Руске Федерације, па све до њеног најсевернијег милионског града – града са најевропскијим лицем Русије – од Дербента до Санкт Петербурга.
Са географског становишта, руски муслимани се деле у три групе. Једну групу чине Татари и Башкири. Они су претежно компактно настањени у регионима Поволжја и на Уралу. Другу групу чине муслимани Северног Кавказа (Ингушетија, Чеченија, Дагестан, Кабардино-Балкарија, Карачајево-Черкесија).
Трећу чине муслиманске мањине широм Русије, укључујући и мигранте из Средње Азије, Азербејџана и Северног Кавказа. Иако се све ове групе међусобно разликују, не само етнички, већ и културно, па и у погледу практиковања исламске вере, све ове групе користе руски језик као језик свакодневне а не ретко и верске комуникације.
Тако је руски језик, истиче Копривица, поред ислама „пупчана врпца“ која све ове међусобно сличне групе обједињује у посебан „руски ислам“.
На крају, аутор истиче да Русија данас има више него добре односе са скоро свим значајнијим државама са већинском муслиманском популацијом, без обзира да ли су оне секуларне или су исламске. Најбољи пример је, свакако однос Русије и Ирана који је пружио велику војну помоћ у актуелним догађајима на тлу Украјине. 
Цело предавање можете погледати на линку: https://youtu.be/TKaAsWK21Bw




„Bailemos tango“ vikend – 24. juna u SKCNS Fabrika

 
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање Данила Копривице „Досије Русија и ислам – од Дербента до Санкт Петербурга“ на Јутјуб каналу КЦНС се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.