Необичан експеримент: НАСА послала хиљаде медуза у свемир

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 18:11

Необичан експеримент: НАСА послала хиљаде медуза у свемир

Чули сте за мајмуне који путују у свемир, али…медузе? Фото: Pixabay/Envato/Ilustracija Од раних 1990-их, НАСА је послала хиљаде медуза у Земљину орбиту, очигледно да тестира ефекте микрогравитационог окружења на развој створења и да види како ц́е се прилагодити када се врате на Земљу.
Године >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 1991. свемирски шатл Колумбија лансирао је у свемир око 2.500 полипа медуза, које су биле садржане у врећама напуњеним вештачком морском водом. Док су биле у свемиру, медузе су се умножиле и до краја мисије око 60.000 медуза је кружило око Земље.
Посматрајући како се медуза носи са окружењем микрогравитације (и каснијим транзицијом назад на Земљу), истраживачи су се надали да ће открити како људи могу реаговати на дуготрајна путовања у свемир.
НАСА је затим пожелела да сазна како ће се медузе понашати, ако се врате на Земљу.
Фото: Pixabay Резултати експеримента? Није охрабрујуће. Истраживачи су открили да су медузе узгајане у свемиру имале ослабљен осећај гравитације у поређењу са њиховим земаљским рођацима, иако су биле “морфолошки веома сличне” онима на Земљи.
Фото: Енвато
Такође, њихове моторичке функције биле су значајно другачије на Земљи, него у условима микрогравитације. То значи да такви услови нису погодни ни за развој кичмењака (па ни човека) који такође зависе од гравитације.
Дакле, ако микрогравитација збуњује медузе, изгледа да ће проћи неко време пре него што се људска беба икада одгоји у свемиру.
General: Ukrajina vratila kontrolu nad preko 100 kvadratnih kilometara teritorije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Необичан експеримент: НАСА послала хиљаде медуза у свемир се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.