Расправа о Гашићевој смени, Брнабић: Која је његова одговорност

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 14:52

Расправа о Гашићевој смени, Брнабић: Која је његова одговорност

На седници Скупштине Србије на којој се разматра предлог групе опозиционих посланика за гласање о неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу премијерка Ана Брнабић истакла је да нема личне одговорности Гашића, а опозицији поручила да седнице не би ни било да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << владајућа коалиција није гласала за дневни ред, а потом обезбедила и кворум за рад. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC/bs “Овај кворум на најбољи начин је показао колико вам је заиста стало да разговарамо о овим стварима. Захтев за Гашићеву смену је један од ваших основних захтева овде, као и на протесту, па да ли је онда могуће да два дана ви као организатори протеста не можете да се прикупите да имате кворум да се о томе разговара”, упитала је Брнабић.
Премијерка је указала да то показује непоштовање према тим људима који сваки дан шетају и протестују, али и према институцијама.
Брнабић је казала да је пажљиво записивала све што је Алексић говорио 38 минута и да ни у једном тренутку није чула шта је тачно Гашићева одговорност. “Једино ако мислите да ухапсимо све превентивно па онда више неће бити ниједног злочина, сви ће бити у затвору. Такву врсту демократије, слободног друштва и владавине права ће грађани морати да сачекају када ви дођете на власт, па да као 2009. године преко ноћи политички смените све судије и поставите своје тужиоце”, рекла је Брнабић.
Брнабић је поручила и да није реално да се захтеви са протеста против насиља испуњавају на улици, те је рекла и да посланици који их испостављају треба да дођу на посао у скупштину где о томе треба да се разговара. Брнабић је рекла да у парламенту, када је било проблема са кворумом, нису били ни Радомир Лазовић, ни Ђорђе Микетић, ни Небојша Зеленовић, ни Синиша Ковачевћ…
После неколико упозорења, председник парламента Владимир Орлић је изрекао опомену Александру Јовановићу Ћути, који је добацивао током премијеркиног говора.
Поводом тврдњи посланике опозције да је фотошопирањем фотографије на којој су поред ње председник Вучић и министар фиабнсија Синиша омаложавала људе на улици он аје рекла д аје то учинила да би показала шта су они урадили. „Ви сте фотошопирали број људи иако је био импозантан, како би показали да је било више људи на протесту. У мом свету то што сте ви урадили фотошопирајући грађане да би показали да их је било више, то је омаловажавање грађана. А ја сам само показала да сте ви омалаоважавали грађане и то вас боли“, навела је Брнабић.
Додала је да је Влада након трагедија у ОШ Владислав Рибникар и у околини Смедерева предложила и усвојила мере.
„Ми смо као што су рекли сазвали прес конференцију и предложили мере. Конкретне мере. Разоружавање Србије, запошљавање додатних полицајаца да обезбеђују школе, измена Кривичног законика, измене Закона о оружју, Радну групу за безбедност деце на интернету, Савет за спречавање вршњачког насиља. А шта сте ви предложили. Ни једну меру“, рекла је Брнабић. Она је оценила да је понашање опозиције која нема предлоге за решавање проблема већ само упире прстом у кривце проблем са којим се суочавамо не само власт у Србији већ читаво друштво.
Подсетила је да се управо вратила из Лондона и да у Великој Британији за разлику од Србије када Власт предложи неки план одмах затим и опозиција понуди свој план.
„И онда можете да водите дебату. А код нас ми никада не добијемо контра мере нити предлоге. На мере нисте одговорили контра мерама. Троје посланика је предложила нешто, али где је била опозиција да каже ‘изволите људи ово су наши предлози’. Не, наша опозиција само упире прстом у кривце“, рекла је Брнабић. Брнабић је рекла да се са скупштинске говорнице поново чуло да „разоружавање Србије ништа неће променити“.
Ја се не слажем с тим, а верујем да се и велики део оних који протестују сваке суботе против насиља са тим не слаже. Ми смо разоружавали и значајно се смањио број оружја у рукама људи Србије од 2012. односно од како с епроменила власт“, истакла је Брнабић.
Навела је да се Од 2002. године и злочина у Лесковцу када је убијено седморо људи, до 2007 и злочина у Јабуковцу када је убијено деветоро људи број оружја у поседу грађана повећао. „Кажете да разоружавање неће променити ништа, али не кажете шта ће променити. Само тражите оставку Братислава Гашића, а после и целе Владе. А ми смо рекли – нема проблема, само идемо на изборе. А онда сте ви рекли ‘не избори’ и почели сте да правите покрет против избора. Ви кажете ми игноришемо грађане који протестују, али управо супротно – институционално ви игноришете те грађане“, оценила је Брнабић.
Оценила је да део опозиције који протестује не тражи њену смену већ само министра унутрашњих послова Гашића, како случајно њена оставка не би довела до избора. „Када дам оставку, немојте да правите протесте против избора. Да не буде као када смо ухапсили оног што је држао лутКу. Када сте прво позивали да га ухапсимо, а када смо га ухапсили онда сте позивали на протесте јер смо га ухапсили“, рекла је Брнабић.
Додала је да је број тешких убистава у Србији био највећи у периоду 2001-2012. године.
„Укључујући убиство премијера Србије и то у дворишту владе Србије. Онда можете да замислите колико су се људи у Србији тада осећали безбедно. Број страдалих људи понајвише жена у породичном насиљу највећи је био у десетогодишњем периоду од 2002-2012. године и сваке те године појединачно већи од претходне. Број масовних убистава је био највећи у том периоду. И када се 2007. догодила трагедија не да нисте разоружали Србију него сте наставили са издавањем дозвола па се онда догодило масовно убиство 2013. године“, рекла је Брнабић.
Алексић је казао да је бивши министар просвете Бранко Ружић показао да има моралну одговорност и свест о тој одговорности коју је носио као министар, те је поднео оставку. Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић, као овлашћени предлагач, на почетку расправе затражио је одговорност Гашића после масовних убистава у Србији додајући и да нико не каже да је било ко крив већ одговоран.
Када је реч о одговору државе после масовних убистава, Алексић је упитао зашто раније није било обезбеђено 1.200 полицајаца, те је оценио да акција разоружавања можда смањује ризике, али не решава проблем. Алексић је оценио да је неопходно да се промени стање у друштву, и поновио захтеве са протесте “Србија против насиља”, међу којима је одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију, као и смена чланова РЕМ-а.
Brnabić:Neću predložiti smenu Gašića, može da se ide na izbore

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Расправа о Гашићевој смени, Брнабић: Која је његова одговорност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.