Папа Фрања вратио надбискупа Генсвајна у Фрајбург

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 14:49

Папа Фрања вратио надбискупа Генсвајна у Фрајбург

Папа Фрања наредио је данас надбискупу Георгу Генсвајну, приватном секретару и дугогодишњем помоћнику покојног папе Бенедикта, да се до краја месеца врати у родну Немачку без икаквог новог задужења, саопштено је данас из Ватикана. Фото: Танјуг/Peter Kneffel/dpa via AP, File У саопштењу се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наводи да је Фрања „наложио“ да се Генсвајн “за сада“ врати у своју бискупију Фрајбург. Генсвајн има 66 година и, како наводи Ројтерс, изузетно је необично да неко у том, релативно младом узрасту и рангу, нема никакво задужење.
Скоро свим папским секретарима у прошлости је или било додељивано да воде бискупије или су постављени за кардинале или неку другу функцију високог профила.
Генсвајну недостаје девет година од уобичајене старосне границе за пензионисање за бискупе од 75 година.
Према наводима Ројтерса, ово саопштење Ватикана ставило је тачку на спекулације о томе какву ће улогу у Цркви имати Генсвајн, који је више од деценије представљао моћну фигуру у Ватикану, пре него што га је Фрања оставио по страни након личне свађе. Генсвајн је био Бенедиктов лични секретар од 2003. године, када је Бенедикт још био кардинал Јозеф Рацингер, и остао уз њега скоро 20 година, од којих скоро 10 након што је Бенедикт поднео оставку.
У књизи под називом “Ништа осим истине – мој живот поред Бенедикта XVI“ и коју је издавач послао новинарима само неколико сати након што је Бенедикт сахрањен 5. јануара, Генсвајн је изнео низ наводних несугласица које су владале између бившег и тренутног папе.
Naučnici razvili sintetičke ljudske embrione, upitna etika i pravna pitanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Папа Фрања вратио надбискупа Генсвајна у Фрајбург се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.