Угледни немачки економиста: Четвородневна радна недеља није добра идеја

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 14:22

Угледни немачки економиста: Четвородневна радна недеља није добра идеја

Четвородневна радна недеља није добра идеја, сматра председник угледног економског института ИФО Клеменс Фуест. Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber Тржиште рада је данас знатно флексибилније него раније и много запослених може да смањи број радних сати на четири дана недељно – под >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << условом да прихвате нижу плату – али проблем настаје када људи желе да раде мање, а да им плата остане иста, наводи шеф ИФО-а.
Ако смањимо број радних сати за једну петину и оставимо исте плате, то је исто као да се сатнице подигну за 25 одсто, наводи се у анализи на сајту ове организације. За фирме ово има смисла само ако њени запослени могу да повећају продуктивност за поменутих 25 одсто, односно да у четири дана обаве исту количину посла као сада за пет дана, што Фуест сматра мало вероватним.
Позитивни ефекат четвородневне радне недеље би могла да буде боља подела дужности везаних за децу у породици и већа једнакост мушкараца и жена, али поставља се питање пада прихода од пореза и намета, што би могло да доведе и до пада пензија све бројније популације сениора, додаје он.
Фуест предлаже јачање бриге о деци запослених, реформу опорезивања супружника и ограничавање јавне потрошње да би могли да се смање порези и доприноса на зараде, као и повећање плата. Они који уместо тога предлажу четвородневну недељу иду у погрешном правцу, закључује шеф ИФО-а.
Jovanović: Kancelarija za IT i eUpravu postala je lokomotiva digitalizacije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Угледни немачки економиста: Четвородневна радна недеља није добра идеја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.