Пирц Мусар: СЛО ће давати подршку Србији ка ЕУ, Косово да испуни свој део посла

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 11:47

Пирц Мусар: СЛО ће давати подршку Србији ка ЕУ, Косово да испуни свој део посла

Председница Словеније Наташа Пирц Мусар изјавила је данас да ће Словенија наставити да пружа подршку Србији на њеном европском путу, а да Косово треба да учини свој део посла и да дође до имлементације споразума о оснивању Заједнице спрских општина. Фото: Танјуг/Зоран Жестић „Као >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << правник, не могу другачије да кажем него да апелујем да се право поштује, да сви заједно радимо на владавини права. Несумњиво желим да дође до имплементације споразума о оснивању Заједнице српских општина, како је договорено 2013. године. Не видим разлог да до тога не дође“, рекла је Пирц Мусар на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.
Она је додала да „у овим тешким тренуцима за Београд и Приштину“ апелује да се мора наставити са дијалогом, да се ситуација смири. „Косово мора да учини свој део посла. У октобру путујем у Приштину, тамо ћу са Вјосом Османи разговарати о овим темама. Дијалог, дијалог и само дијалог – не желимо конфликте на Западном Балкану, мислим да би зацртани пут требало да буде јасан“, истакла је словеначка председница.
Она је додала да верује у европски пут, и да јој је српски председник „гарантовао да и Србија види тај пут“. „Хвала на пријатном разговору и пријему, председница сам земље пет месеци, са задовољством сам дошла у Београд, након посете Северној Македонију где је било речи о Косову. Покушавам да разумем ситуацију“, рекла је Пирц Мусар.
Она је изразила и саушечће због жртава убијених у школи Владислав Рибникар, као и у Младеновцу. „То што се десило, може било где да се деси, не само у Београду, Србији. Зато не сме у медијима да буде непријатељских речи, говора мржње“, истакла је Пирц Мусар.
Она је захвалила Вучићу што ће доћи на Брионе у септембру.
„Изузетно је значајно да на том нивоу гајимо дијалог. Област Западног Балкана је област коју ЕУ жели унутар својих граница, а Бриони могу да допресу томе. Заговорник сам прикључења многих држава Унији и Словенија ће их подржавати на том путу. Убеђена сам да је европски пут прави пут“, напоменула је она.
Говорећи о привредној сарадњи, она је рекла да Србија има 70 одсто економске размене са земљама ЕУ. Такође, додала је да се током разговора са Вучићем дотакла питања сукцесије и да су многа питања између држава бивше Југославије решена.
„Замолила сам председника Вучића да решимо питање архива, председник ми је обећао да ће се поступак убрзати. Помогла је и дигитализација архива, она се увелико одвија, надам се да ће се тај процес убрзати“, навела је она и на крају честитала на успеху кошаркашу Николи Јокићу за освајање НБА прстена, напоменувши да у Денверу игра и Словенац Влатко Чанчар.
„Памтим кошаркашко финале Европског првенства између Србије и Словеније 2017. године, желела бих да опет дође до таквог сусрета, сигурно је да ћу још који пут доћи у Београд“, рекла је Пирц Мусар.
Vučić: Sa Pirc Musar i o komplikovanosti situacije na KiM

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пирц Мусар: СЛО ће давати подршку Србији ка ЕУ, Косово да испуни свој део посла се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.