Процедура формирања нове Владе Црне Горе могла би да почне средином јула

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 11:45

Процедура формирања нове Владе Црне Горе могла би да почне средином јула

Процедура формирања црногорске владе могла би да почне средином јула, када је крајњи законски рок за конституисање новог сазива Скупштине, док би се са избором нове извршне власти могло чекати и до средине октобра. Фото: Танјуг/AP Photo/Risto Bozovic То произлази из уставних и законских >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одредби, пишу подгоричке Вијести.
Прва седница новоизабраног састава парламента одржава се најкасније 15 дана од објављивања коначних резултата избора, а сазива је председник претходног сазива, у овом случају то је председница Данијела Ђуровић.
Коначни резултати ванредних парламентарних избора који су одржани у недељу 11. јуна морају бити проглашени на основу Закона о избору одборника и посланика до 26. јуна у поноћ. Односно две седмице након избора. То је прописано и у календару изборних радњи Државне изборне комисије који је утврдила раније, а на основу одредбе да се коначни резултати избора за посланике објављују у “Службеном листу” најкасније 15 дана од одржавања избора.
Пракса је била да се већ на првој седници Скупштине бира њен нови председник, што ће и у овом случају зависити од политичког договора о формирању нове власти. Након избора 2020. тај договор је био брзо постигнут, па је крајем септембра те године већ изабран Алекса Бечић (Демократе) за шефа парламента.
Када је у питању процедура избора нове владе, њени рокови су неспорно прецизирани Уставом. Председник државе, у овом случају Јаков Милатовић, предлаже мандатара за састав владе у року од 30 дана од конституисања Скупштине, што би могло бити већ средином јула. Након тога мандатар има 90 дана да оформи кабинет.
Ако се нова извршна власт буде формирала три мјесеца, то значи да она може бити изабрана тек средином октобра ове године.
Формални политички преговори о формирању власти још нису почели, али су неформални току и то са свим партијама такозване “поставгустовске већине”, пишу Виијести.
Grosi stigao na teritoriju Zaporoške oblasti, poseta nuklearnoj elektrani

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Процедура формирања нове Владе Црне Горе могла би да почне средином јула се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.