Шпанија неће наплаћивати ПДВ на храну

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 09:44

Шпанија неће наплаћивати ПДВ на храну

Шпанија неће наплаћивати порез на додату вредност (ПДВ) на основне намирнице све док цене не буду „прикладније”, изјавила је министарка привреде те земље Нађа Калвино. Фото: Unsplash/nicotitto Влада је 1. јануара обуставила наплату ПДВ-а на основне намирнице као што су: хлеб, сир, млеко, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << воће и поврће и житарице јер су високе цене хране тешко погодиле кућне буџете Шпанаца. Мера је део пакета од 10 милијарди евра, којом та држава помаже грађане и требало је да остане на снази до краја јуна.
Међутим, одлучено је да ће основне намирнице остати неопорезоване и након истека тог рока.
Надлежни анализирају такође и које би од других мера могле да буду продужене.
„Могу да потврдим да ћемо задржати меру обуставе ПДВ-а на основне животне намирнице све док не постигнемо примереније нивое цена“ рекла је министарка и додала да је Шпанија земља с најснажнијим падом стопе инфлације, за пет одсто у првих пет месеци, и сада је међу земљама с најнижом инфлацијом у Европи. „Сада смо већ на око три одсто, чак и ниже када узмемо податке усклађене са целом Европом, а тренд слабљења инфлације наставиће се, бар тако говоре сви подаци, и у јуну“ истакла је она, а преноси портал „Пословни”.
Инфлација је у Шпанији у мају пала на 3,1 одсто, са четири у априлу. Цене хране биле су више за 12 одсто него у истом месецу прошле године.
„Boš” prodao svoju fabriku u Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шпанија неће наплаћивати ПДВ на храну се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.