Ђурић: Потребна хитна акција како би се спречила трагедија на Косову и Метохији

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 09:41

Ђурић: Потребна хитна акција како би се спречила трагедија на Косову и Метохији

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић је на свом Твитер налогу поручио да је након последњих одлука владе у Приштини, чији је циљ да се Срби насилно протерају, потребна хитна акција како би се спречила трагедија. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „Хиљаде Срба широм севера Косова настављају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мирне протесте против угњетавања Куртијевог режима и насилног и недемократског, етнички мотивисаног заузимања општина са српском већином. Киднаповање Милуна Миленковића у Косовској Митровици од стране Куртијевих насилника је још један ескалациони и дестабилизујући потез који је на улице извео још више мирних демонстраната“, написао је Ђурић.
Он је навео да је јуче у раним поподневним сатима по локалном времену, у близини села Гњилице, у општини Рашка, у централној Србији, српска полиција ухапсила три униформисана лица, у униформама косовске полиције, наоружана пушкама АК-47, пиштољима и ножевима, на само 1,8 километара од административне линије. „Убрзо након тога, косовска влада лаже о месту њиховог хапшења, наговештавајући да су ухапшени на Косову, одмах поред административне линије. Чак и да је тачно да су ухапшени на Косову, што је још једна лаж, подсетимо се да би свако присуство Куртијеве моноетничке специјалне полиције у близини административне линије представљало директно кршење Кумановског војнотехничког споразума“, написао је Ђурић и подсетио да и члан 9 Бриселског споразума такође врло јасно налаже да свако присуство полиције на северу Косова мора да одражава етничку структуру“.
Ђурић такође указује да је у наставку дана, у 16 сати по локалном времену, у озбиљној и опасној ескалацији, Куртијева влада забранила увоз и трговину све српске робе директно кршећи ЦЕФТА и бројне друге споразуме, лишавајући српску заједницу и друге људе широм Косова приступа храни, лековима и основним услугама. „Око 20 сати по локалном времену, Куртијева влада забрањује улазак или кретање на Косову за сва возила са српским регистарским таблицама. Мере које је усвојила влада Аљбина Куртија имају за циљ да потчине и насилно протерају читаву етничку групу са Косова. Као такве, ове радње садрже елементе кривичне одговорности. Потребна је хитна акција како би се спречила трагедија“, упозорио је Ђурић.
Vučić: Prešli smo rubikon, Kurti želi rat po svaku cenu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђурић: Потребна хитна акција како би се спречила трагедија на Косову и Метохији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.