Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 08:00

Три правила за конзумирање воћа

Ајурведа је традиционална индијска пракса усмерена на здравље и дуговечност према којој је важно јести воће у одговарајућим количинама и у одговарајуће време како би се искористиле његове здравствене предности. Фото: Pexels/Jane Doan Воће нам осигурава витамине и минерале, влакна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и фитонутријенте који помажу нашем имунитету, крвном притиску и хормонима, и штите нас од болести и одржавају младоликост.
Према ајурведи, постоје три правила за конзумирање воћа.
1. Не комбинујте га са другим намирницама Немојте да мешате воће с другим групама намирница попут махунарки, поврћа, житарица, млечних производа и меса јер се те комбинације претварају у несварљиви метаболички отпад или постају токсичне. Воће се брже вари него остале намирнице па се зато и засебно једе.
2. Не конзумирајте воће након заласка сунца Немојте јести воће након заласка сунца јер дигестивни ензими из воћа могу негативно утицати на квалитет вашег сна. Конзумирање воћа непосредно пре одласка у кревет такође може изазвати повишен ниво шећера у крви, што многе разбуђује и спречава да заспу.
3. Не мешајте воће из различитих група Воће се брзо ферментише и може да изазове проблеме с варењем, а на бази функција које обављају, према ајурведи, постоје три широке категорије воћа које не би требало да мешамо.
Адстригентно воће попут јабука, крушака, незрелих банана, брусница, шипка, бобичастог воћа, трешања, јагода и лубеница доминантно је у ваздуху и земљи. Помаже у тонизирању и затезању ткива, смањује знојење и отклања вишак топлоте;
Кисело воће попут лимете, лимуна, поморанџе, мандарине, грејпфрута, киселог бобичастог воћа, вишања, киселог грожђа, кивија, зеленог манга лагано је, влажи уста и повећава лучење жучи и помаже у чишћењу ткива;
Слатко воће попут манга, зрелих банана, папаје, диња, брескве, авокада, ананаса, шљива и бундеве помаже у изградњи и нези тела. Слатки укус помаже у изградњи ткива попут костију, мишића, зуба, ноктију и косе, због чега мала деца жуде за слатким укусом.
Da li treba kombinovati paradajz i krastavac u salati?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Три правила за конзумирање воћа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.