САД не очекују напредак у односима с Кином од Блинкенове посете Пекингу

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 20:00

САД не очекују напредак у односима с Кином од Блинкенове посете Пекингу

Сједињене Америчке Државе не очекују велики помак у односима са Кином током предстојеће посете Пекингу америчког државног секретара Ентонија Блинкена, али ће се залагати за успостављање отворених канала комуникације како би осигурале да конкуренција са Кинезима не прерасте >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у сукоб, саопштили су данас амерички званичници. Фото: Танјуг/Oliver Contreras/Pool via AP „Не идемо у Пекинг са намером да мењамо начину на који се односимо једни према другима“, рекао је највиши дипломата Стејт департмента за источну Азију Данијел Критенбринк.
Он је истакао да ће доћи у Пекинг с реалним, самоувереним приступом и искреном жељом да на најодговорнији могући начин управљају конкуренцијом, рекао је Критенбринк.
Блинкен ће следеће недеље отпутовати у Кину на дуго одлагане разговоре у циљу стабилизације затегнутих односа у ономе што ће бити прва таква посета високог дипломате Вашингтона у последњих пет година.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен посетиће Кину и Велику Британију од 16. до 21. јуна, саопштио је данас Стејт департмент.
Како се наводи, он ће се у Пекингу састати са високим кинеским званичницима са којима ће разговарати о важности одржавања линија комуникације отвореним, преноси Ројтерс.
У Лондону ће се састати са министрима спољних послова из Велике Британије, Украјине и других партнерских и савезничких држава.
Пошто је одложио фебруарско путовање након што је осумњичени кинески шпијунски балон прелетео ваздушни простор САД, Блинкен би требало да постане највиши званичник америчке владе који је посетио Кину откако је председник Џозеф Бајден преузео дужност у јануару 2021.
Везе између две највеће светске економије су биле хладне јер су у сукобу око готово свега, од трговине до Тајванског мореуза, до намера САД да обуздају кинеску индустрију полупроводника и питања људских права.
Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД не очекују напредак у односима с Кином од Блинкенове посете Пекингу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.