Сијарто: Трампов повратак у Белу кућу сигнал наде у бољу будућност

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 19:22

Сијарто: Трампов повратак у Белу кућу сигнал наде у бољу будућност

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да су под Трамповим вођством политички односи између Сједињених Америчких Држава и Мађарске достигли врхунац. Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File Он је у интервјуу америчком ТВ каналу Newsmax чији је видео снимак >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << објављен на његовом Фејсбуку, оценио да је најновија оптужница против бившег америчког председника политички мотивисана.
„Ми стојимо уз председника Трампа, навијамо за њега“, поручио је мађарски министар и навео да је Трампа напао либерални мејнстрим, преноси агенција МТИ.
Сијарто је истакао да не би избио рат, да је председник Трамп победио на последњим председничким изборима. Он је подсетио да није дошло до било каквог руског напада током Трамповог периода на власти. „Ми гледамо на његов могући повратак у Белу кућу као на сигнал наде у мирну будућност“, додао је он.
Упитан да ли је изненађен недавним изјавама руских званичника да је Мађарска непријатељска нација, Сијарто је рекао да је Мађарска чланица и НАТО-а и Европске уније, а да Русија сматра да су све земље чланице обе организације непријатељске земље.
Министар је напоменуо да Мађарска, као суседна држава, пати од последица рата у Украјини.
„Не пате само Украјинци, пате и Мађари. Мађарска жели да се ова патња оконча и подржава прекид ватре, мировне преговоре и одрживи мир“, поручио је Сијарто.
Како је навео, извесно је да решење није могуће на бојном пољу, већ само за преговарачким столом.
Упозорио је и на могућност ескалације рата ван Украјине, коју је назвао „великом претњом за нас“ као суседне земље.
Он је рекао да је Мађарска примила више од милион избеглица и већ изгубила превише живота у овом рату и затражио од међународне заједнице да коначно почне да се концентрише на мир.
Говорећи о придруживању Шведске НАТО-у, он је рекао да је влада подржала процес ратификације и да је парламенту поднела одговарајући предлог закона. Када ће се предлог наћи на дневном реду зависи од посланика Фидеша, који имају двотрећинску већину, додао је министар.
Он је навео да су шведски политичари оптуживали Мађарску да је дикатура што су посланици схватили као увреду и још нису спремни да донесу одлуку о ратификацији.
„Када буду спремни, донеће одлуку“, рекао је он, додајући да влада подржава кандидатуру Шведске.
Stoltenberg: Još je rano,ne znamo da li će kontraofanziva Kijeva biti prekretnica

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сијарто: Трампов повратак у Белу кућу сигнал наде у бољу будућност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.