ЕБРД: Србија покренула аукције за доделу премија за обновљиве изворе енергије

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 13:06

ЕБРД: Србија покренула аукције за доделу премија за обновљиве изворе енергије

Србија је покренула аукције за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије – ветроелектране (400МW) и соларне електране (50МW), саопштила је данас Европска банка за обнову и развој (ЕБРД). Фото: Танјуг/Влада Србије/Пеђа Вучковић Поменути пројекти за коришћење соларне енергије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и енергије ветра ће бити подржани уговором о разлици (ЦФД) на 15 година, наводи ЕБРД.
Покретање ових аукција је резултат техничке сарадње ЕБРД са Министарством рударства и енергетике Србије, уз помоћ швајцарске владе и финансијску подршку Швајцарског државног секретаријата за економске послове (СЕЦО).
Премијерка Србије Ана Брнабић се јуче срела у Лондону са председницом ЕБРД Одил Рено-Басо и дискутовала са њом о сарадњи о енергетском сектору, а том приликом је и најавила покретање ових аукција. Јавни позив за подношење пријава биће објављен на сајту Министарства рударства и енергетике, додаје се у саопштењу ЕБРД.
Систем подршке подстиче тржишну интеграцију обновљивих извора енергије, јер инвеститори добијају подршку у складу са тржишним ценама, поред прихода од продаје електричне енергије остварене на тржишту.
Аукције представљају први део трогодишњег плана, који предвиђа укупну алокацију тржишних премија за 1.000 мегавата (МW) из ветроелектрана и 300 мегавата из соларних електрана.
ЕБРД, која је подржала увођење аукција обновљиве енергије у многим другим земљама, ради са српским властима на увођењу конкурентних процеса набавке за пројекте обновљиве енергије и регулаторне реформе у енергетском сектору како би се олакшало увођење аукција.
Акционари СЕЦО и ЕБРД су, поред аукција, обезбедили средства за пројекат техничке помоћи, који покрива шири регулаторни оквир за обновљиве изворе енергије. Пре покретања аукција усвојене су измене Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и пратећих подзаконских аката, као што су уредба о балансу и уредба о фид-ин премији, како би се омогућила бржа интеграција нових капацитета обновљивих извора енергије у српски електроенергетски систем и тржиште, уз очување поузданости и стабилности рада система.
„Поносни смо што подржавамо амбиције Србије да декарбонизира енергетски сектор и амбициозне циљеве ове земље да убрза интеграцију обновљивих извора енергије путем отворених и транспарентних аукција“, изјавио је директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Коланђели.
Он сматра да је ова сарадња помогла постизању „прекретнице“ у транзицији на „сигуран, отпорнији и одрживији енергетски сектор.“
ЕБРД је до данас уложила 8,5 милијарди евра у Србију, од којих је 400 милиона евра већ одобрено ове године – укључујући и 300 милиона евра који ће бити уложени у српски енергетски сектор, конкретно у декарбонизацију и енергетску безбедност. ЕБРД је данас саопштила и да разматра даљи кредит од 62 милиона евра Електропривреди Србије за обнову Власинских хидроелектрана.
Пројекат ће суфинансирати Европска унија преко Инвестиционог оквира за Западни Балкан – свотом од 15,4 милиона евра.
ЕБРД, такође, активно ради на постизању „праведне транзиције“ у Србији, како би подржала запошљавање радника који су тренутно запослени у индустријама везаним за угаљ.
„Er Srbija“ uvela direktne letove između Beograda i Palerma

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕБРД: Србија покренула аукције за доделу премија за обновљиве изворе енергије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.