Ракетни напади на Одесу и Доњецк, Зеленски тражи строже санкције за Москву

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 12:10

Ракетни напади на Одесу и Доњецк, Зеленски тражи строже санкције за Москву

У руском нападу на црноморску луку Одеса и регион Доњецка током ноћи погођени су цивилни објекти, а најмање шест особа је погинуло, саопштиле су украјинске власти. Фото: Танјуг/AP Photo/Nina Lyashonok Русија је лансирала четири крстареће ракете на град Одесу, саопштила је Јужна команда >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Оружаних снага Украјине, преноси Ројтерс.
Војска је раније саопштила да су две ракете уништене пре него што су погодиле своје циљеве.
ПЕНТАГОН ЈЕ објавио је да ће Украјини испоручити још 15 борбених возила типа „бредли“, неколико дана након што је објављено да је Кијев у контраофанзиви изгубио више америчких оклопних возила. Оклопна возила „бредли“ су део новог пакета помоћи Вашингтона, укупне вредносту 325 милиона долара, јавља Си-Ен-Ен.
„Сједињене Државе, наши савезници и партнери остаће уједињени са Украјином, колико год буде потребно“, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
УКРАЈИНСКИ ПРЕДСЕДНИК Володимир Зеленски позвао је на увођење строжих санкција Москви, како би се зауставио проток делова за производњу руских пројектила. Зеленски рекао и да је за Кијев и савезнике јефтиније да се заустави њихов транзит од сталног унапређивања противавионских система за елиминацију њиховог дејства.
То је други пут за нешто више од недељу дана да је Зеленски позвао на пооштравање мера у циљу заустављања онога што украјинске власти називају руским „ракетним терором“ против цивилних циљева, преноси Ројтерс.
БЕЛОРУСКИ ПРЕДСЕДНИК Александар Лукашенко изјавио је да је Белорусија почела да преузима испоруку руског тактичког нуклеарног оружја, од којих је поједино, како је навео, три пута моц́није од атомских бомби које су САД бациле на Хирошиму и Нагасаки 1945. године. „Имамо пројектиле и бомбе које смо добили од Русије“, рекао је Лукашенко у интервјуу за руску државну телевизију Русија-1, преноси Ројтерс.
На снимку интервјуа који објављује белоруска агенција Белта, Лукашенко је на питање новинарке да прецизира ли је Белорусија већ добила тактичко нуклеарно оружје из Русије одговорио: „Не све… кад добијемо, позваћу те да дођеш без камере…“.
Он је истакао да против нуклеарне земље, земље која поседује нуклеарно оружје, нико још није ратовао.
ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА)  Рафале Гроси одложио је планирано путовање у украјинску нуклеарну електрану Запорожје, под контролом Русије, док се не стекну безбедносни услови за путовање, саопштио је Ројтерсу данас високи званичник украјинске владе под условом анонимности. Очекивало се да ће Гроси посетити објекат данас након разговора у Кијеву у уторак, али је дипломатски извор саопштио да ће посета бити одложена за „неки сат“.
Руска новинска агенција Интерфакс пренела је изјаву локалног проруског званичника који је рекао да ће Гроси посетити НЕ Запорожје у четвртак.
Шеф ИАЕА је раније предложио да Савет безбедности УН подржи пет принципа за безбедност Запорошке НЕ, који између осталог, укључују забрану напада на електрану, као и забрану смештаја наоружања и војног особља у објекту
САД НИСУ заинтересоване за проналажење дипломатског решења за украјинску кризу и свим средствима захтевају војне успехе од Кијева, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, коментаришуц́и још један пакет америчке војне помоћи Украјини. „Американци нису спремни да се зауставе ни пред чим. Не интересују их преговарачка решења. Никога не интересује судбина Украјине, која се користи само као гвоздена палица против Русије“, рекао је Антонов.
Амбасадор је навео да је америчким политичарима „потребан успех да оправдају непромишљен курс у решавању украјинског питања и  да потврде сврсисходност трошења и да демонстрирају успехе у борби против Руске Федерације уочи предстојец́их председничких избора 2024., преноси ТАСС.
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО-а Јенс Столтенберг састао се са америчким председником Џозефом Бајденом у Белој кући у оквиру припрема за самит Алијансе који ће у јулу бити одржан у Вилњусу. Столтенберг је захвалио Бајдену на његовом вођству и посвећености Вашингтона НАТО-у у најопаснијој безбедној ситуацији у овој генерацији, наводи се у саопштењу НАТО-а.
Он је такође захвалио Конгресу САД и америчком народу на њиховој кључној подршци Украјини.
РУСИЈА ВИШЕ нема моралних разлога да се уздржава од уништавања кабловских веза непријатеља које пролазе по дну океана, након што је доказано саучешништво Запада у диверзији на гасоводима Северни ток 1 и 2, изјавио је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев. Он је на Телеграму написао да на „основу доказаног саучесништва западних земаља у диверзији на гасоводима Северни ток, нема никаквих, чак ни моралних ограничења, да се Москва уздржава од уништавања кабловских веза непријатеља које пролазе по дну океана“, преноси Ројтерс.
Rusija: Bivša liderka tima Navaljnog osuđena na sedam i po godina zatvora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ракетни напади на Одесу и Доњецк, Зеленски тражи строже санкције за Москву се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.