Европски парламент уводи правила за вештачку интелигенцију

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 12:05

Европски парламент уводи правила за вештачку интелигенцију

Европски парламент намерава да успостави стандарде за коришћење вештачке интелигенције као што је ChatGPT, али ће док они почну да делују проћи још много времена, пише DW и наводи да Европски парламент од данас почиње у Стразбуру расправу о одговарајућем предлогу закона. Фото: Танјуг/AP >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Photo/Richard Drew Шеф калифорнијске фирме ОпенАИ, која је на тржиште избацила генератор текстова ChatGPT, приликом посете Немачкој упозорио је на опасност од сувише велике регулације, али је своју претњу да ChatGPT због тога можда неће бити доступан у Европи Сем Алтман у међувремену повукао.
Алтман каже да су правила за вештачку интелигенцију су начелу добра, али да је „потребна јасноћа“. Сем Алтман је утицајан на сцени која се бави вештачком интелигенцијом, у Берлину га је примио и савезни канцелар Олаф Шолц, али то лобирање на највишем нивоу фирме ОпенАИ, односно матичног концерна Мајкрософт, не забрињава посланика у Европском парламенту Ренеа Репасија. Он каже да је европско тржиште сувише привлачно за понуђаче вештачке интелигенције да би га заобишли. „Онај ко овде жели да продаје своју вештачку интелигенцију, мора да се равна према нашим стандардима“, истакао је Репаси, који ту тему прати за европске социјалдемократе.
И амерички Конгрес настоји да уведе правила за вештачку интелигенцију, а Репаси наводи да су европски посланици у контакту са америчким колегама јер је циљ створити стандарде који имају смисла, а не да они буду у међусобној конкуренцији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Richard Drew Један од твораца вештачке интелигенције, бивши сарадник Гугла Џефри Хинтон, недавно је упозоравао на опасности од свог сопственог производа и указао да би генеративна вештачка интелигенција могла ускоро можда да буде интелигентнија од људи који су је створили. Још се не могу сагледати промене које вештачка интелигенција доноси на тржиште рада, а чак и људи који развијају те системе и водећи људи Мајкософта или Гугла признају да ни сами више не знају како тачно функционишу примена вештачке интелигенције. У једном отвореном писму научници и предузетници, међу којима је и власник Твитера Илон Маск, предложили да се до краја године направи пауза како би се поставиле границе развоја вештачке интелигенције.
Европска унија реагује новим законом о којем се расправља већ две године, а који у начелу предвиђа да се примена вештачке интелигенције подели у различите разреде ризика. Према том предлогу, „веома ризични системи“ – они који неприхватљиво анализирају и предвиђају друштвено понашање људи требало би да буду забрањени. „Ризични системи“ требали би да буду подвргнути правилима и ограничењима, а „једноставне примене“, међу које би сигурно спадао и генератор текстова ChatGPT, не би требало да буду претерано ограничаване.
Међутим, услуге које буду створене уз помоћ вештачке интелигенције требало би да буду посебно означене. Закон о вештачкој интелигенцији у Европској унији могао би да ступи на снагу почетком 2025. године јер је потребно не само да га усвоји Европски парламент, него и да га прихвати свих 27 земаља-чланица, указује DW.
Програми вештачке интелигенције као што је ChatGPT пре две године још нису били на тржишту, а могли би да буду веома унапређени док у Европској унији ступи на снагу закон, каже посланик у Европском парламенту Аксел Фос. Он је још у априлу изјавио да је развој је толико брз да много тога уопште више неће одговарати време кад закон буде ступио на снагу. Фос се за демохришћанску посланичку групу већ годинама бави вештачком интелигенцијом и један је од водећих људи који израђују Закон о вештачкој интелигенцији ЕУ.
Фос упозорава на опасност од строгих забрана и указује да би требало да постоји више пионирског духа, како бисмо се интензивније бавили вештачком интелигенцијом, али да оно што се чује од већине у европском парламенту јесу страхови и бриге, као и покушаји да се све искључи.
Повереници за заштиту података-земаља чланица захтевају независни надзор примена вештачке интелигенције и даље прилагођавање прописа о заштити података. Закон о вештачкој интелигенцији требао би да буде флексибилан, сматра социјалдемократски посланик Рене Репаси и оцењује да питање шта је код вештачке интелигенције веома ризично или мање ризично не би требало да буде регулисано у тексту закона, него у додатку. Додаје да то онда може према потреби веома брзо да се промени и прилагоди технолошком развоју.
Фирма које би хтеле да у Европи продају ризичне примене вештачке интелигенције, морале би, према предлогу закона, да испуне строге услове и успоставе менаџмент ризика за своје производе, а подаци уз помоћ којих се тренирају програми вештачке интелигенције такође би морали да буду проверени. Људи који на располагање стављају податке морали би да буду обавештени у коју сврху се они користе.
DW наводи да је италијанска установа за заштиту података у априлу на неко време забранила ChatGPT због недостатака у области заштите података и поново га дозволила тек након што је фирма ОпенАИ извела неке промене. У Немачкој су Удружење за технички преглед (ТÜV), Савезна установа за безбедност информационе технологије и Фраунхоферов институт за интелигентне аналитичке и информатичке системе размишљали о увођењу сертификата за програме вештачке интелигенције, пошто је код примена као што је аутономна вожња аутомобила или роботи у медицини који врше операције потребно велико поверење у вештачку интелигенцију, а то би могло да се постигне издавањем сертификата.
Šef Sberbanke: Ruska ekonomija će u 2023. godini porasti za dva odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европски парламент уводи правила за вештачку интелигенцију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.