Порази који су од Николе Јокића начинили НБА шампиона

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 09:01

Порази који су од Николе Јокића начинили НБА шампиона

Колико год деловало да све постиће са лакоћом, Никола Јокић је за осам година у НБА лиги прошао кроз приличан број тешких пораза и потешкоћа који су спречавали да можда и раније дође до НБА трона. Фото: Танјуг/AP/Jack Dempsey За велики успех потребно је искуство, вера у себе и у саиграче, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дисциплина да из дана у дан будеш на високом нивоу, јер екипа зависи од тебе. Упркос надимку „Џокер“, Никола се са те стране не шали.

Кроз свој процес играчког и људског сазревања је морао да гледа ривале како славе и да погнуте главе излази са терена. Зато се сада усправио са совјих 211 цм и кошаркашки свет гледа са врха.

Од своје друге сезоне у НБА, Никола је два пута са Денверов био тик испод плеј-оф црте. Пет пута је улазио у доигравање, а сада је ту фазу кончао тријумфално. Следи осврт на поразе који су од Николе Јокића начинили најбољег играча на свету, а Денвер нагетсе шампионским тимом.
Вестбрукова тројка у последњој секунди за трипл-дабл рекорд у последњем мечу регуларне сезоне (2016/17) Денвер је био под императивом победе над Оклахома сити тандерима како би у последњем мечу регуларног дела сезоне обезбедио плеј-оф и избацио дивизијског ривала Портланд трејлблејзерсе.
Расел Вестбрук је у сезони 2016/17 био у врхунцу форме, комплетиравши антологијску трипл-дабл сезону, прву у модерној историји НБА лиге.
Тандери су били шести на Западу, тако да је с њихове тачке гледишта било питање само да ли ће Расел поставити нови рекорд по укупном броју трипл-даблова у сезони.
Предност Нагетса на четири минута до краја меча износила је плус 14 поена. Онда је Вестбрук кренуо у фаталун серију од 15 поена.
Кулминација његовог „лудила“ и пада Нагетса дошао је у самом финишу.
Остало је 2.6 секунди, лопту имају Тандери и изводе је на својој половини. Вестбрук јуриша, хвата је на пар корака од половине терена и бочне аут-линије.
Револверашки је испаљује из руку. Улази уз звук сирене. Тројка за 50 поена, уз 16 скокова и 10 асистенција. Рекордни 42. трипл-дабл за Вестбрука.
Денвер остаје на 40-42, Портланд са 41-41 иде даље.
Никола је завршио са 23 поена, шест скокова и три асистенције. Ефикаснији од њега од саиграча на том мечу био је једино Данило Галинари са 34 поена. Тог лета Јокић је пропусито репрезентативне обавезе због рада на својим физикалијама.
Минесота са Батлером у директном дуелу оставља Денвер на деветом месту (2017/18) Опет у „пет до 12“ борба за продужетак сезоне. Као и у случају са Оклахомом, последњи меч у регуларном делу против Минесота тимбервулвса одлучивао је осмопласираног на Западу.
Директан дуел дивизијских противника.
Нагетси су на гостовању успели да се врате у последњој деоници и изборе додатни период.
Џамал Мари је кошем на два минута до краја за 101:101 показао да се не либи шутева у тесним завршницама, што видимо и данас.
Чврстина и грубост домаћина Минесоте превагнула је у продужетку, Тимбервувлси су слављем 112:105 прекинули низ од 14 година без плеј-оф учешћа
Пет година пре судара у великом финалу, Џими Батлер и Никола Јокић били су најистакнутији на обе стране. Батлер је завршио са 31 поеном, Јокић са 35 поена и 10 скокова. „Џокеров“ ривал на центарској позицији Карл-Ентони Таунс је са 26 поена и 14 скокова навео више пажње на себе и чинило се да је каријера првог пика кренула узбрдо.
Неће проћи дуго до момента кад ће га Никола и Џоел Ембид превазићи.
Денвер је са 46-35 други пут заредом остао девети на Западу.
Мајсторица против Портланда у којој се обруч смањио (2018/19) Сезона лансирања Николе Јокића у НБА врх. Идеална петорка НБА лиге са 20.1 поеном, 10.8 скокова и 7.3 асистенције.
Денвер букнуо на друго место Запада, једини изнад били су моћни Голден стејт вориоси.
Први пласман у доигравање од сезоне 2012/13 и пролазак прве рунде од 2009. године.
Пали су Сан Антонио спарси у седмој утакмици у Денверу 90:86, Јокић је наравно имао трипл-дабл, 21 поен, 15 скокова и 10 асистенција.
Друга рунда и сусрет са великим ривалима Портланд трејлблејзерсима.
Тимови изједначеног квалитета одиграли су изузетно динамичну и занимљију серију за кошаркашке сладокусце.
Демијан Лилард у животној форми. Си Џеј Мекалум подигао ниво партија, носивши тим кад се Лилард испромашује. На другој страни, Јокић и Мари бриљирају.
Трећа утакмица серије, прва у Портланду окончана је после невероватна четири продужетка. Славили су домаћи Блејзерси 140:136 и повели 2-1.
Дошло се до седме утакмице где Денвер има предност домаћег терена.
Шут за три Нагетса на том мечу био је поражавајућих 2/19.
Си Џеј Мекалум је био човек одлуке за Портланд са 37 поена.
Тесан тријумф гостију 100:96 упркос тек 13 поена Лиларда.
Јокић је завршио са 29 поена, 11 скокова, са шутем из игре 11/26 и тек две асистенције.
Колико су тројки Нагетси промашили, вероватно би и тад „Џокер“ имао трипл-дабл, а Денвер би се пласирао у финале конференције.
Тројка Ентонија Дејвиса у „баблу“ (2019/20) Година кад је Србија заволела Денвер. Уједно доба глоблане пандемије, кризе и тензија.
Антологијски плеј-оф Денвер нагетса у ком су учинили што ниједан тим није успео, два пута су се враћали из заостатка од 3-1 и пролазили у наредну рунду.
Срећа их је послужила у првој рунди против Јуте, пошто је шут Мајка Конлија већ био виђен како пролази кроз мрежицу. Клиперси су надиграни у другој фази.
Џамал Мари је постао звезда преко ноћи. Носио се барабар са именима већим од њега у том моменту.
Уследила је серија финала Запада у специјалним околностима „бабла“ у Орланду.
Нема предности домаћег терена. Противници Лос Анђелес лејкерси са Леброном Џејмсом и Ентонијем Дејвисом у пуној снази.
Друга утакмица ушла је у неизвесну завршницу. Ентони Дејвис је излетео ка тројци, добио пас из чеоног аута, испод коша Денвера, наместио се, брзо шутнуо и убацио уз звук сирене.
Денвер без Марија слабашан против неумољивог Криса Пола и Санса (2020/21) Прва Јокићева МВП сезона и тест у другој рунди против другопласираних Финикс санса. Овде се не ради о конкретној утакмици или шуту, више о читавој серији.
Без тешко повређеног Џамала Марија на почетку својих мука нису могли да парирају уиграним Сансима и мотивисаном Крису Полу на путу свог првог НБА финала у пребогатој каријери. Финикс је „почистио“ у четири меча, а само једна није окончан двоцифреном разликом.
Најкориснији играч НБА лиге и поред 25 поена, 13.8 скокова и 5.8 асистенција није могао да понови пласман у финале Запада. Финикс је у том тренутку био јача екипа.
Две године касније су им зато Нагетси узвратили. Сансима није помогао и долазак Кевина Дурента.
Голден стејт прејак за „Џокера“ без Марија и Портера Џуниора (2021/22) Друга титула МВП-а тражила је потврду кроз тимски успех. Без „ватреног оружја“ оличеног у Марију и Портеру Џуниору, Никола није могао много да учини.
Носио је Денвер до шестог места, тако да је учешће у доигравању већ било успех, с обзиром на недостатак квалитета. Уздао се у Монтеа Мориса, Вила Бартона, тек придошлог Ерона Гордона, остина Риверса, резерва му је био ислужени Демаркус Казинс.
Нагетси су послужили као „топовска храна“ Вориорсима, који су славили у пет мечева. Кари, Томпсон и Грин су темпирали форму, потпомогнути Џорданом Полом у животној форми.
Денвер је тек био један степеник Голден стејта на путу ка титули.
Уследио је повратак Марија, Портера Џуниора, довођење Колдвела-Попа, Бруса Брауна, драфтовање Кристијана Брауна и формиран је тим за прстен.
Све ове утакмице сада су за играче, тренере и управу Денвера само анегдоте уз томпус и вино на тераси, док их заслепљује одсјај сунчевих зрака о површину НБА прстења. Маске су пале – Џокер је шампион, а његови критичари кловнови

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Порази који су од Николе Јокића начинили НБА шампиона се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.