Највише посла за оне са средњом стручном спремом

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 08:35

Највише посла за оне са средњом стручном спремом

До 2030. године око 60 одсто свих нових радних места у привреди биће у занимањима за која није потребна факултетска диплома. Фото: Unsplash/thisisengineering То је закључак истраживања пословне мреже „Линкедин” где су анализирани милиони профила чланова, као и описи огласа за посао који су >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се делили на тој платформи између 2021. и 2023. године. Истраживачи су открили да се највеће могућности за кандидате без диплома појављују у областима консалтинга, маркетинга, људских ресурса и медија. Међу најбрже растућим профилима нашли су се пословни консултанти, менаџери друштвених медија, медицински лабораторијски техничари, пословни аналитичари, уредници, менаџери за продукцију.
Када је реч о Србији, већ неколико година на овдашњем тржишту рада приметан је недостатак одређених кадрова, пре свега занатских занимања. Како наглашава Милош Турински из „Инфостуда”, када се погледају сви огласи, и даље се у већој мери траже радници са нижим степеном квалификација.
„Чак 61 одсто огласа био је намењен онима са средњом стручном спремом, а четири процента за оне који имају основно образовање. Свега 35 одсто огласа понуђено је кандидатима са вишим квалификацијама или факултетом“ напомиње Турински.
Најтраженије области у којима је било највише могућности за запослење у претходној години биле су трговина, продаја, ИТ, машинство, администрација и угоститељство. Послодавци су највише расписивали огласе за продавце, возаче, магационере, административне раднике као и раднике у производњи. Са друге стране, наводе из „Инфостуда”, жеље кандидата се нису умногоме разликовале, па су највише конкурисали на позиције као што су продавац, административни радник, комерцијалиста и телефонски оператор.
Бојан Станић, помоћник директора аналитике Привредне коморе Србије, сматра да тржиште диктира услове и одређује које професије су перспективније у погледу зарада.
„Некада када је у земљи било много електричара, водоинсталатера и возача, ова занимања су била плаћена мање него што је то данас случај. Временом се ситуација променила. Генерално посматрано, у последње време расте тражња за столарима, молерима, пекарима, керамичарима…
Ипак, да би земља имала одржив економски и друштвени развој потребни су јој и високообразовани попут доктора и занатлије. Зато је неопходно обезбедити континуиран раст зарада, односно стандарда становништва, чиме би се смањио негативан демографски тренд“ наглашава Станић.
Kurs dinara stabilan i jak

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Највише посла за оне са средњом стручном спремом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.