Холандија ће прогласити некрофилију кажњивом по закону

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jun.2023, 18:54

Холандија ће прогласити некрофилију кажњивом по закону

Холандија ће прогласити некрофилију (сексуалне радње са умрлом особом) кажњивом по закону, саопштиле су данас министарке правде и безбедности Дилан Јешилгоз и унутрашњих послова Ханке Бруинс Слот. Фото: Shuterstock/Kavalenkava Оне су у писму парламенту навеле да забрана укључује прављење >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сексуалних слика мртвог тела и фотографисање са њим.
„Сматрамо да треба послати јасан сигнал да ово понашање, али и други веома радикални облици (физичког) скрнављења леша нису прихваћени у нашем друштву“, истакла је Јешилгоз и додала да то може да нанесе велику патњу преживелим рођацима, преноси „NL Times“.
Она је рекла да мртво тело има посебан правни статус који није у потпуности заштићен холандским законом, као и да правни системи других земаља „нуде више заштите од кривичних дела“ те врсте.
Како је додала, правни системи Велике Британије, Белгије, Француске, Немачке, Шведске и Сједињених Америчких Држава углавном су већ криминализовали сексуално понашање са лешом.
Она је упозорила да досадашњи начин кажњавања некрофилије на основу члана 350, који прецизира да је уништавање или оштећење објекта кажњиво, није примерен патњи која је нанесена преминулим сродницима нити поштовању које покојник заслужује.
Министри ће стога прилагодити закон тако да некрофилија постане сама по себи кривично дело.
„Ово се односи на сво сексуално понашање, а не само на сексуалну пенетрацију“, објашњава Јешилгоз.
Законом ће бити регулисана и кривична одговорност за производњу или поседовање сексуалних слика које укључују мртва тела.
„Прављење слика сексуалне природе тела преминуле особе може изазвати озбиљну узнемиреност код њених рођака, а слике се могу доживети као шокантне и увредљиве. Ово такође може наштетити људском достојанству преминуле особе“, додала је министарка.
У јануару је већина посланика доњег дома холандског парламента, затражила од министарке да забрани дела некрофилије.
Истраживачи Центра за научно истраживање и документацију (ВОДЦ) проучавали су неколико различитих облика скрнављења тела, укључујући вршење сексуалних радњи са лешом, куповину или продају леша, прављење слика леша укључујући узимање отисака прстију и слично.
Они су препоручили да се криминализују намерно скрнављење леша и ексхумација тела без дозволе донирања тела ради профита, као и да се уведе више процедура за издавање дозвола за организације које желе да укључе лешеве као део изложбе или презентације.
„Важно је напоменути да је студија показала да је, према доступним подацима, број инцидената за сва кривична понашања на годишњем нивоу ограничен“, рекла је Јешилгоз, напомињући да нема много познатих случајева некрофилије у Холандији.
Ove godine evidentiran rekordan broj pokušaja ilegalnih prelazaka preko Lamanša

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Холандија ће прогласити некрофилију кажњивом по закону се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.