НАТО разматра могућност ратног сукоба са Русијом

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jun.2023, 17:15

НАТО разматра могућност ратног сукоба са Русијом

Пуна инвазија Владимира Путина на Украјину подстакла је чланице НАТО- а да детаљно испланирају оно што је било незамисливо од краја Хладног рата, а то је директан сукоб са Русијом, објавио је магазин Њузвик. Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys Међутим, уочи самита блока у Виљнусу у Литванији, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који почиње 11. јула, на којем ће супротстављање Русији бити главна тачка дневног реда, сер Ричард Ширеф, бивши заменик врховног команданта савезничких снага за Европу, оценио је да НАТО није спреман за рат са Москвом.
„Потребан је прави ударац у леђа“, рекао је он за Њузвик, указујући на смањење војних буџета међу чланицама алијансе, иако постоје изузеци, као што је Пољска.
„У источној Европи се води рат великих размера. Ово је рат на земљи и на небу, тако да морате улагати у небо и земљу… Прошле године на самиту у Мадриду (секретар НАТО-а Генерал) Јенс Столтенберг је најавио да ће НАТО повећати број снага високе приправности до 300 хиљада људи, а то се једноставно није догодило“, рекао је Ширеф. Бивши британски генерал рекао је да је војска Велике Британије пример да се овакви резови у блоку своде на „смешне величине“, јер је одбрамбени естаблишмент веровао да је Кина, а не Русија, главна дугорочна претња.
„Географија је овде важна и Русија је вук који је најближи санкама“, рекао је Ширеф, партнер консултантске куће „Стратегиа Wорлдwиде“.
Он верује да је дошло до „неуспеха одвраћања“ од стране алијансе, која је пропустила прилику да изгради капацитете након што је Путин заузео Крим 2014.
„Да ли сам уверен да ће НАТО заиста моћи да створи  снаге спремне за конвенционални рат са Русијом? Не, нисам“, поручио је британски генерал.
Чак и ако Кремљ и руски државни медији кажу да је у питању посредни између Москве и НАТО-а, алијанса се потрудила да избегне директну улогу у борбама, снабдевајући уместо тога Украјину опремом за супротстављање агресији Москве, пише Њузвик.
Један од највиших званичника НАТО-а, адмирал Роб Бауер, рекао је у мају да се алијанса мора припремити за чињеницу „да се сукоб може појавити у било ком тренутку“, директно са Москвом, пренео је Ројтерс.
Због тога ће НАТО анализирати хиљаде страница поверљивих докумената у којима се наводе регионални планови и упутства о томе како чланице могу да унапреде своје снаге и логистику.
Планови такође подразумевају додељивање трупа за одбрану различитих региона с детаљима о томе „где, шта и како да се распореде“, рекао је Столтенберг прошлог месеца, преноси британска агенција.
Столтенберг је у марту најавио да ће алијанса распоредити четири нове борбене групе, свака са око 1.500 војника, широм Бугарске, Мађарске, Румуније и Словачке. Циљ је да се „ојача положај НАТО-а у свим доменима великим повећањем снага у источном делу алијансе, на копну, у ваздуху и на мору“, навео је генерални секретар алијансе.
Sastanak 10 ministara odbrane o zaštiti pomorske infrastrukture

Преузмите андроид апликацију.
Чланак НАТО разматра могућност ратног сукоба са Русијом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.