Да ли знате да константа пи (π) има свој дан?

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jun.2023, 13:01

Да ли знате да константа пи (π) има свој дан?

Ово грчко слово користи се у математици користи за обележавање односа обима круга и његовог пречника. Фото: Wikipedia На дан рођења Алберта Анштајна (14.03) обележава се и Дан броја π, константа без које је данас незамисливо израчунати физичке и математичке задатке.
Вредност >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << овог ирационалног броја, приближно 3,14, како се овај број најчешће и означава, на две децимале. Пак уколико сте изузетно прецизни, вредност овог броја, заокруженог на 64 децимале иноси: π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923.
Вековима су се математичари борили да дођу до тачне вредности броја π. Међутим, сада знамо да то није могуће, због посебне особине овог броја.
Појавом рачунара, многе математичке недоумице пале су у други план, али број π и даље држи пажњу светских научника. До данас је израчунато више билиона његових децимала.
Овај симбол се користио још у старом Египту. Записи овог броја пронађени су на папирусима насталим 1650. године п.н.е. Фото: Wikipedia Међутим, први који је израчунао број π био је Архимед, који га је изразио као разломак, јер у то време није било децималног записа.
Од тада па све до данас многи су научници посветили време израчунавајући овај број до последње децимале, али је употребом компјутера схваћено да то није могуће извести, а због бесконачности овог броја.
Сваке године јављају се нови рекорди када је број децимала овог броја у питању, па тако тренутни рекорд јесте број са израчунатих 13 трилиона децимала, за шта је било потребно 208 дана.
Dan vašeg rođenja otkriva mnogo o vašoj ličnosti, kažu astrolozi – sredom vlada Merkur i evo kako se to može odraziti na vaše osobine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате да константа пи (π) има свој дан? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.