Турски председник непоколебљив у подршци независности Северног Кипра

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jun.2023, 19:38

Турски председник непоколебљив у подршци независности Северног Кипра

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да сваки договор којим се решава готово пола века етничке поделе Кипра мора бити заснован на признавању отцепљене државе кипарских Турака у северној трећини тог острва. Фото: Танјуг/AP Photo/Burhan Ozbilici, File Изјаве Ердогана о северу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Кипра, након поновног избора за председника прошлог месеца, нису нове и сугеришу да политика Анкаре према Кипру остаје непоколебљива, упркос међународној осуди предлога споразума две суверене државе, што је у супротности са резолуцијама УН, које позивају на јединствен федерални Кипар, пренео је АП.
„Нико не може да поднесе губитак још 50 година, а једини начин за повратак за преговарачки сто је признавање Турске републике Северни Кипар“, рекао је Ердоган током заједничке конференције за новинаре са лидером кипарских Турака Ерсином Татаром.
Ово поред осталог урушава наде које гаји међународно призната кипарска влада о брзом повратку у преговоре, иако је портпарол председника Никоса Анастасијадеса данас рекао да ће „Ердогану бити суђено на основу његових дела, а не његових речи“.
Кипар је подељен 1974. године када је Турска извршила инвазију након државног удара присталица уније са Грчком.
Кипарски Турци прогласили су независност скоро деценију касније, али то је признала само Турска, која на северу има више од 35.000 војника и много наоружања.
Мировни преговори под водством УН-а нису решили спор, а најновија рунда у јулу 2017. прекинута је због инсистирања Турске на одржавању права на војну интервенцију и сталног присуства трупа према било ком новом аранжману.
Још један камен спотицања било је одбијање кипарских Грка да прихвате захтев кипарских Турака за право вета на све одлуке владе на савезном нивоу.
Tramp otputovao na Floridu uoči pojavljivanja pred federalnim sudom

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турски председник непоколебљив у подршци независности Северног Кипра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.