Холандија планира безбедносне провере страних студената пре свега због Кинеза

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jun.2023, 16:36

Холандија планира безбедносне провере страних студената пре свега због Кинеза

Холандија разматра закон за проверу страних студената који планирају да студирају у техничким смеровима на могуће безбедносне ризике, рекао је данас портпарол Министарства просвете Холандије. Фото: Pexels/Zen Chung То био би најновији у низу корака које су предузели универзитети >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и влада, како би кинеским студентима и компанијама ограничили приступ холандској технологији, пренео је Ројтерс.
Министарство је саопштило да ће нова правила, поред Кинеза, обухватити све студенте, који долазе изван Европске уније, пренео је Ројтерс.
Холандска обавештајна агенција АИВД у априлуупозорила је да су холандски универзитети „привлачна мета“ за шпијунирање и да је Кина највећа претња.
Холандски универзитети су већ почели да одбијају кинеске студенте. који примају стипендију од Кинеског савета за стипендије. Министар образовања Роберт Дијкграф, бивши директор Института за напредне студије Универзитета Принстон, рекао је у априлу парламенту да спроводи ревизију универзитетских програма који су добили страно финансирање, а 2022. године успостављен је „информативни центар“ за универзитете како би помогао у проверавању страних академских партнерстава.
Холандска влада је прошле недеље увела безбедносни преглед за потенцијалне стране инвеститоре у земљи, који би могли да представљају претњу интересима националне безбедности, а у марту је саопштила да ц́е усвојити строжа извозна правила за полупроводничку технологију.
Број страних студената у Холандији последњих година расте, што је изазвало неслагање око тога да ли холандски језик треба да буде обавезан у настави.
Међутим, пропорционално мање кинеских студената долази од 2012. године, а Кина је пала са другог на пето место на листи најчешћих страних земаља порекла, према непрофитној организацији Нуфик, која промовише међународну образовну сарадњу на холандским универзитетима.
Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Холандија планира безбедносне провере страних студената пре свега због Кинеза се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.