Имате често модрице по телу? Ево шта може бити узрок!

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jun.2023, 15:01

Имате често модрице по телу? Ево шта може бити узрок!

Модрица се најчешће јавља приликом ударца који изазива повреду коже или ткива испод коже. Међутим, модрица може настати и без ударца и као таква може бити знак да имате одређени здравствени проблем. Фото: Pexels-karolina-grabowska Пошто кожа није споља оштећена, нећете видети такозвано >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спољашње крварење.
Међутим, крвни судови испод коже су оштећени и изазивају крварење. У почетку модрица изгледа црвено или љубичасто, а касније постаје плава, зелена, смеђа или жута.
Нормално да се виде мале модрице на рукама и ногама, али да ничим изазване модрице на торзу, леђима или лицу могу бити разлог за неки здравствени проблем.
Осим повреда, модрице могу да изазову лекови попут аспирина, ибупрофена и антидепресива, као и они који разблажују крв. Чак и одређени суплементи као што су гисенг, гинко и рибље уље могу изазвати овај феномен.
Други могући узроци модрица су недостатак витамина Б12, Ц или К. Такође, треба обратити пажњу на поремећај крви као што је такозвана Вон Вилебрандова болест, хемофилија или други сличан поремећај згрушавања крви.
Поред тога, драстичан унос алкохола и неухрањеност могу изазвати модрице.
Посета лекару је неопходна ако вам модрица не нестане ни после седам дана, ако се налази на делу тела где је мала вероватноћа повреде и ако се стално враћа. Уколико ваш лекар не препозна узрок модрице, неопходно је да вам уради детаљну анализу крви.
Najgora večernja navika zbog koje se ceo sledeći dan osećate umorno

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Имате често модрице по телу? Ево шта може бити узрок! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.