Руско министарсто одбране потписало уговор са приватном јединицом Ахмат

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jun.2023, 11:20

Руско министарсто одбране потписало уговор са приватном јединицом Ахмат

Руско министарство одбране данас је потписало уговор са групом чеченских специјалних јединица Ахмат, дан након што је такав уговор одбила да потпише паравојна формација Вагнер на челу са власником и главнокомандујућим Јевгенијем Пригожином. Фото: Танјуг/AP Јединицу Ахмат >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << многи називају приватном војском лидера Чеченске области Рамзана Кадирова, који се, за разлику од Пригожина уздржао од критиковања Министарства одбране, преноси Ројтерс.
Наводи се да је командант Ахмата Апти Алаудинов, који је учествовао у потписивању уговора, рекао да је та јединица “припремила и послала на десетине хиљада добровољаца“ у Украјину у последњих 15 месеци колико траје рат.
Заменик начелника руског генералштаба Алексеј Ким рекао је након потписивања споразума са Чеченима да се нада да ће и друге добровољачке јединице следити њихов пример.
“Мислим да је ово веома добра ствар“, оцениоје Алаудинов.
Агенција наводи да је до потписивања дошло након изјаве руског министра одбране Сергеја Шојгуа, у којој је поручио да “све добровољачке јединице“ треба да потпишу уговоре до 1. јула, што, како се наводи, устврђује контролу Москве над приватним војскама које се за њен рачун боре у Украјини.
Додаје се да ће добровољци добити исте бенефиције и заштитуи као и редовни војници, укључујући подршку за њих и њихове породице у случају да они буду рањени или убијени.
Јевгених Пригожин је раније рекао да Шојгу не може правилно да управља војним формацијама.
Он је раније оптужио Москву да не обезбеђује довољне залихе муниције Вагнеру, а у недељу је рекао да његова формација неће потписати било какав уговор.
Lukašenko: Odnosi Minska i Moskve nastaviće da se produbljuju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Руско министарсто одбране потписало уговор са приватном јединицом Ахмат се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.