Зашто зевамо?

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jun.2023, 15:00

Зашто зевамо?

Има дана када не можете да престанете да отварате уста, али не да бисте причали или рекли нешто паметно, већ да бисте зевали. У неким ситуацијама, зевање може бити непријатно. Фото: Pixabay/tung256 Можда изгледате незаинтересовано или вам је на смрт досадно. Без обзира на то, боље је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не борити се против зевања. Зевање активира аутономни нервни систем и изазива убрзање откуцаја срца.
Ако сте уморни, зевање или два дају вашем мозгу мало свежег ваздуха. Може се претпоставити да се организам против умора бори зевањем, чак и ако његов ефекат не траје дуго.
Али зашто зевамо није сасвим јасно Није било никаквих великих истраживања о овоме.
А шта ако не желиш да зеваш? У ситуацијама када би то могло бити неприкладно, можете га тихо потиснути. Неће бити негативних последица по организам. Зевање је природни механизам за хлађење мозга и побољшање циркулације крви, чиме се повећава концентрација, будност и менталне способности.
У студији, 44 ученика је погледало снимак мушкарца који зева. Они који су дисали на нос, односно уносили довољно кисеоника, ређе су зевали у поређењу са онима који су дисали искључиво на уста или нормално. Они који су филм гледали на хладнијем месту такође су имали мање шансе да се заразе зевањем.
Али то је такође еволутивни механизам који је нашим прецима омогућио да остану будни у кризним ситуацијама. Зевање је „заразно“ због емпатије и разумевања туђих емоција. Зевање варира у зависности од годишњих доба. Ово би могло објаснити зашто људи постају збуњени и дезоријентисани на екстремној врућини. Наиме, мозак лети има ограничена средства за хлађење.
Da li ste nekada posmatrali ljude koji uživaju u onome što rade i potajno im zavideli?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто зевамо? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.