Јагоде и трешње „водене”, узгајивачи на губитку

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jun.2023, 08:01

Јагоде и трешње „водене”, узгајивачи на губитку

Килограм јагода кошта од 150 до 250 динара, а трешања између 350 и 500. – Узгајивачи су незадовољни ценама и штетом изазваном јаким кишама. Иако су београдске пијаце пуне јагода и трешања, узгајивачи су незадовољни ценама и штетом изазваном јаким кишама. Килограм јагода кошта од 150 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << до 250 динара, а трешања од 350 до 500, што је произвођачима, како кажу, недовољно да покрију трошкове. Фото: Pixabay/robertobarresi – Много јагода нам је пропало, ситуација никад није била гора јер кише су биле непрестане, а јагоде не подносе толико наводњавање – прича нам на Бајлонијевој пијаци Рајко Белановиц из Горњег Милановца. Разочаран тиме што су улагања велика, а профит слаб, поготово зато што и, жали се он. Цена откупа није виша од 80 динара. Да би спасли саднице натопљене великим кишама, воћари су проналазили разне начине за брање. Открива нам Мара Јовановић из Бегаљице, која своју робу такође продаје на Бајлонијевој пијаци.
– Стављали смо сламу између редова да бисмо могли да дођемо до јагода, да нам не пропадну, све смо у њих уложили, од тога живимо – каже Мара.
И оно што од кише није пропало толико је лошег квалитета да узгајивачи не памте да им се раније десило ово што трпе сада. Чак и на најбољим сортама јагода и трешања свеједно су, кажу, на губитку. Зато не чуди што се купци жале да је укус овог воћа „воден”.
Bezgotovinsko plaćanje moguće i na pijacama „Stari Merkator“,“Zemun“ i „Blok 44“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јагоде и трешње „водене”, узгајивачи на губитку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.