Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jun.2023, 15:00

Отворена несвакидашња изложба поводом Дана Архива Војводине (ФОТО)

Поводом Дана Архива Војводине у Новом Саду је данас отворена изложба „Печати из фондова Архива Војводине. Градови, трговишта и села на територији Бачке у 19. веку“, аутора Данијеле Бранковић, архивског саветника. Изложба која је представљена јавности плод је истраживачког >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рада аутора и настоји да потпуније приближи стручној и широј јавности најрепрезентативније печате утврђене на архивској грађи, а који су били у употреби током 19. века на територији Бачке, у некадашњој Хабзбуршкој, а од 1867. године Аустро-Угарској монархији.
Печати и печатњаци су својеврсни докази времена и друштва у којем су настали и важни су за изучавање различитих сегмената политичке и културне историје једног народа. Одабрани печати за ову изложбу су део историје Срба, Немаца, Мађара, Буњеваца, Словака и других народа који су живели на територији Бачке у 19. веку.
„Рад на изложби трајао је пет месеци, а током тог периода пронађено је 300 печата, из шест архивских фондова. Печати који су данас изложени, први пут су приказани јавности“, навела је ауторка изложбе Данијела Бранковић.
Фото: Градске инфо Како је изјавио директор Архива Војводине, Небојша Кузмановић, значај те установе, која данас слави 87. рођендан, је веома велик. „Архив Војводине чува архивску грађу, односно документа која су важна за појединце, за групе грађана, за установе, за саму државу, као и за читаве народе. Велики број гостију, не само из Новог Сада, већ и из Београда, Вуковара и других градова, најбоље говори колико је Архив Војводине као установа од културно историјског значаја постао препознатљив.
Фото: Градске инфо Данашња изложба свакако је права посластица, не само за архивисте и друге установе културе, већи за све грађане.
Архив Војводине поседује документа која се у његовим депоима чувају већ готово сто година, а процењује се да их има око 45 милиона. Због тога имамо велику ширину и квалитет историјске грађе да увек можемо организовати неку занимљиву изложбу.
Веома је важно да грађани виде да Архив Војводине није само нека установа која чува документа за неког, већ да се та документа чувају за све грађане. Сви који то желе увек могу доћи да истражују документе и осталу архивску грађу“, навео је Кузмановић.
Ulica priča priču: Beogradski kej (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отворена несвакидашња изложба поводом Дана Архива Војводине (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.