Турска: Нова гувернерка централне банке је сигнал строже монетарне политике

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jun.2023, 11:18

Турска: Нова гувернерка централне банке је сигнал строже монетарне политике

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган именовао је Хафизе Гаје Еркан за нову гувернерку централне банке Турске (ТЦМБ). Фото: Танјуг/AP Photo/Ali Unal Према агенцији Ројтерс, именовање Ерканове, која је по струци финансијски инжењер, сигнал је да се Турска полако враћа традиционалној >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << монетарној политици и затезању економије, након неколико година смањивања каматних стопа.
Еркан је већ пета особа на челу ТЦМБ у последње четири године, а није познато да има претходно искуство са монетарном политиком.
Досадашњу каријеру је градила пре свега у САД.
Нови министар финансија је признати стручњак Мехмет Шимшек, који је присталица традиционалне економске политике, тако да се очекује постепено повећање каматних стопа које би могло да поново привуче стране инвеститоре. Фото: Танјуг/Yavuz Ozden/dia images via AP Ердоган је претходних година инситирао на обарању референтне каматне стопе, са 19 одсто на 8,5 одсто у 2021. години, што је довело до огромног раста инфлације у земљи, подсећа британска агенција.
Турска лира је на свом историјском минимуму, а амерички долар јуче се продавао за 23,5 лире. Нејасно је колико ће Еркан и Шимшек бити независни од Ердогановог утицаја, сматрају аналитичари.
Последњи гувернер ТЦМБ који је подигао референтне каматне стопе у Турској је отпуштен након само пет месеци.
Vulkan Anak Krakatau za sat vremena dva puta izbacivao pepeo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турска: Нова гувернерка централне банке је сигнал строже монетарне политике се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.