Вулкан Анак Кракатау за сат времена два пута избацивао пепео

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jun.2023, 11:06

Вулкан Анак Кракатау за сат времена два пута избацивао пепео

Вулкан Анак Кракатау данас је еруптирао два пута за нешто више од једног сата, избацујуц́и пепео чак 3.000 метара у ваздух, саопштиле су власти у Индонезији. Фото: Танјуг/U.S. Geological Survey via AP Прва експлозија вулкана била је у 7.46 часова по локалном времену, а затим се поновила 62 минута >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << касније, преноси Ројтерс.
Фотографије које је објавио индонежански Центар за вулканологију и геологију приказују ширење великог облака који се надвијао из вулкана и кретао се на југозапад.
Вулкан Анак Кракатау висок је 157 метара и налази у индонезијском мореузу Сунда између острва Јава и Суматра,а еруптирао је више од 10 пута од марта ове године. Најближе насеље вулкану је удаљено 16,5 км, а власти су прогласиле други највиши ниво узбуне, преноси Ројтерс.
За сада није наређена евакуација, али је туристима и становницима саветовано да се не приближавају вулкану нити да се пењу на њега.
Индонезија се налази на пацифичком „ватреном прстену“ и има 127 активних вулкана, према подацима Центар за вулканологију и геологију . Анак Кракатау, што значи „дете Кракатауа“ је настао од легендарног вулкана Кракатау, који је 1883. године разнео читаво острво својом експлозијом, када је убијено више од 36.000 људи у серији цунамија.
Asanžova porodica: Džulijan je opasno blizu izručenja Americi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вулкан Анак Кракатау за сат времена два пута избацивао пепео се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.