Привредници из Србије и Индије: Пословни форум добар почетак за јачање сарадње

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 16:35

Привредници из Србије и Индије: Пословни форум добар почетак за јачање сарадње

На Српско – индијском форуму у Београду учествовало је око 150 привредника, који су разговарали о међусобној сарадњи у пољопривреди, ИТ индустрији, наменској индустрији, као и индустрији забаве и филма. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић Привредници су рекли Тањугу да постоји могућност >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да се сарадња развија и да је данашњи форум добар почетак за то.
Вођа привредне делегације Индије Сањџе Сони рекао је да једни од других можемо много тога да научимо, пре свега, у области привреде, ИТ и телекомуникација, као и у области наменске индустрије. „Тренутно углавном радимо у области наменске индустије са српским компанијама, у будућности се надамо да ћемо проширити у сарадњу и у области ИТ сектора и да се узајамно помажемо“, истакао је Сони у изјави за Тањуг.
Он је додао да су обе културе, индијска и српска, веома старе и да свака има своје специфичности по чему је препознатљива.
„Много тога можемо да научимо једни од других, да кроз размену знања и искуства, што и јесте циљ овог Форума, научимо како да дођемо до повећања спољно-трговинске размене, како да се унапреди сарадња српских и индијских компанија, а тиме се отварају могућности за нове послове“, додао је он.
Како је рекао Сони у области забаве и филмске индустије Србија и Кина сарађују и то је нешто ново о чему до сада, како наводи, нису размишљали, тако да тај начин сарадње може да отвори неке нове пословне путеве.
Директор и сувласник компаније „ТЦОМ“ Воја Јовановић који већ седам година успешно послује у Индији рекао је за Тањуг да има доста сличности између две земље, али да ипак имају другачији начин размишљања и да управо овакви скупови доприносе да се стекне поверење и да се мишљења размењују. „Прво, они су јако присни људи, на неки начин као и ми, а ми се разликујемо од других Европљана, тако да одмах можете да ступите у контакт са њима и да на један непосредан начин добијете информације. Њихов образовани систем и начин размишљања како да се заврши посао је доста другачији од нашег. У овој експанзији у последњих 10 година они су постали врх у свету у више области“, додао је он.
Међутим, како је истакао Јовановић, наше знање и искуство су нешто најдрагоценије и у томе смо једна велика сила.
„Они имају велике људске ресурсе, имају јаке колеџе и образовани су и може да се успостави лепа сарадња, тако да ово о чему су говорили и председник Србије и председница Индије може врло лако да се оствари“, рекла је она.
На питање зашто је сарадња до сада била на скромном нивоу, Јовановић је рекао да није било повезивања, јер је Ер Индиа летела за Србију, то јест, Југославију осамдесетих година.
„Мислим да је прво важно успоставити летове, начин путовања је веома битан, омогућити уласке у земље и размену људи, а како се буде ширила привредна сарадња тако ће се ширити и развој свих других односа“, додао је он.
Јовановић је рекао да доста Индијаца већ ради у Србији, али и Срба у Индији и да то може јако брзо да се развије на још виши ниво.
На Српско- индијском форуму говорили су и председник Србије Александар Вучић, председница Индије Дроупади Мурму, председник ПКС Марко Чадеж, који су истакли у којим правцима ће се развијати сарадња две земље. Председница Индије борави у званичној посети Србији. Ово је њена прва посета некој европској земљи откако је ступила на дужност председника Индије у јулу прошле године.
Vučić: Verujem da trgovinska razmena brzo može da dostigne milijardu evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Привредници из Србије и Индије: Пословни форум добар почетак за јачање сарадње се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.