Бен Меир: Курти одмах да прихвати захтеве Запада, нек се врати у стварност

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 13:19

Бен Меир: Курти одмах да прихвати захтеве Запада, нек се врати у стварност

Експерт за Балкан Алон Бен Меир изјавио је да би премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти требало да одмах прихвати захтеве Запада. Фото: Танјуг/AP Photo/Dejan Simicevic „Време је да се премијер Косова, Аљбин Курти, пробуди у стварности у којој се налази и покаже способност >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и визију да учини праву ствар за безбедност, стабилност и напредак своје земље“, рекао је Бен Меир, преноси Репортери.
Према његовим речима, недавне тензије на северу Косова, изазване локалним изборима у општинама са српском већином и протестима Срба који су уследили су „непотребни и за жаљење“. „Није требало да дође до овог несретног стања у којем је специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар поставио нешто што личи на ултиматум тражећи да премијер Аљбин Курти одмах деескалира сукоб, распише нове изборе и спроведе Охридски споразум или ће се суочити с последицама“, рекао је Бен Меир.
Он је додао да Курти као да занемарује чињеницу да без пуне подршке САД и ЕУ, КиМ нема довољно „јаке ноге“ на којима може да стоји. „Пркосећи напорима САД и ЕУ да се нормализују односи између Србије и Косова, Курти је показао тешку кратковидост коју мора да исправи, јер мора да одржи добар однос са својим савезницима, који су посвећени независности, благостању и безбедности Косова. Једна је ствар штитити територијални интегритет и независност земље, као што је Курти дужан да уради, али друга је ствар фиксирати се на четири општине са српском већином у северном делу Косова, као да будућност Косова у потпуности зависи од њиховог безусловног потчињавања централној власти“, оценио је он.
Како је рекао недавно одржани избори су добар пример Куртијеве опсесије овим општинама. „Оно што је погоршало ствари јесте Куртијево инсистирање да новоизабрани градоначелници преузму своје дужности у званичним владиним зградама, што је додатно повећало напетост, што је изазвало демонстрације етничких Срба. Курти је долио уље на ватру тако што је послао полицију да угуши демонстрације које су прерасле у насилне и на крају су раниле око 50 припадника мировних снага Кфора“, рекао је Бен Меир.
Он је додао и да ако Курти одлучује о судбини КиМ са Западом, мора да покаже да је достојан и поуздан партнер на којег може да се рачуна и да ће одиграти своју улогу у одржавању мира и на било који начин сарађивати ​​у процесу нормализације са Београдом.
Бен Меир сматра да је резултат таквог понашања то што је Курти сада смањио своју контролу над четири општине, док је „фрустрирао“ своје највеће савезнике до те мере да су САД забраниле тзв. Косову даље учешће у војној вежби.
„Ова тужна епизода само је додатно удаљила интеграцију Косова у ЕУ и огорченост његовог становништва, чије је благостање у будућности испреплетено са ЕУ“, рекао је он. Бен Меир закључује да Курти мора одмах да распише нове изборе, повуче полицију, очува мир и без даљег одлагања имплементира Споразум о Заједници српских општина.
Studenti Prištinskog univerziteta izveli performans ispred opštine Zvečan

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бен Меир: Курти одмах да прихвати захтеве Запада, нек се врати у стварност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.