Блинкен и Бин Салман разговарали о људским правима и билатералним питањима

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jun.2023, 11:04

Блинкен и Бин Салман разговарали о људским правима и билатералним питањима

Државни секретар САД Ентони Блинкен размотрио је данас са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом широк спектар билатералних питања у „отвореном, искреном“ разговору, рекао је Ројтерсу један амерички званичник. Фото: Танјуг/Amer Hilabi/Pool Photo via AP Односи две земље >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су дуже време затегнути због стања људских права у Саудијској Арабији и неслагања око политике Вашингтона према Ирану и Ријада према Израелу, преноси Ројтерс.
Блинкен, који је у Саудијску Арабију стигао у уторак, и престолонаследник, де факто владар краљевства , током састанка који је трајао сат и четрдесет минута, размотрили су многе теме, укључујући односе са Израелом, сукоб у Јемену, немире у Судану, као и поштовање људских права, навео је званичник који није желео да му се открије идентитет.
„Постоји добар степен приближавања у погледу потенцијалних иницијатива у којима делимо исте интересе, и истовремено препознавање одређених разлика“, саопштио је амерички званичник.
Очекивало се да ће добрим делом дискусије доминирати могућа нормализација односа између Саудијске Арабије и Израела, иако су званичници раније умањили вероватноћу било каквог тренутног или већег напретка по том питању. Према овом извору, Блинкен и Мохамед бин Салман су „разговарали о потенцијалу за нормализацију односа са Израелом и договорили се о наставку дијалога о том питању“.
Ријад није следио пример Уједињених Арапских Емирата и Бахреина, у успостављању односа са Израелом 2020. године под претходном администрацијом САД Доналда Трампа, рекавши да се прво треба позабавити циљевима палестинске државности. У априлу је Саудијска Арабија обновила односе са Ираном, регионалним ривалом и највећим непријатељем Израела.
Развијање цивилног нуклеарног програма један је од услова Ријада за нормализацију веза са Израелом, рекао је извор упознат са разговорима, потврђујући извештај Њујорк тајмса из марта, а саудијски и амерички званичници то нису јавно потврдили.
Престолонаследник и Блинкен су такође разговарали о Јемену и потенцијалним начинима за решавање проблема који још постоје, док је Блинкен захвалио Ријаду због настојања да се постигне примирје у Судану и помогне у евакуацији америчких држављана.
Према америчком званичнику, Блинкен је такође покренуо питања поштовања људских права у Саудијској Арабији, како на ширем нивоу, тако и у вези са појединачним случајевима, али није саопштено конкретно којим, наводи Ројтерс.
Upozorenje na loš kvalitet vazduha širom Severne Amerike zbog požara u Kanadi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен и Бин Салман разговарали о људским правима и билатералним питањима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.