Оперите завесе без гужвања: Уз помоћ трикова искусних домаћица биће као нове

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jun.2023, 11:30

Оперите завесе без гужвања: Уз помоћ трикова искусних домаћица биће као нове

Када је у питању чишћење завеса, правилан поступак је од кључне важности како би се очувала њихова лепота и квалитет. Фото: Pexels/Dominika Gregusova Пре него што започнете са уклањањем прашине и пајањем паучине, важно је да правилно припремите завесе како бисте постигли најбоље резултате.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Скидање и припрема завеса Пре него што кренете са чишћењем зидова и таванице, важно је да скинете завесе како бисте спречили да се додатно запрљају. Пажљиво откачите све кукице редом и добро истресите завесу како бисте уклонили већи део прашине. Затим уредно сложите завесе и одложите их на сигурно место док чистите просторију. Пазите да их не оставите негде неуредно згужване јер ће вам бити тешко да их касније испеглате.
Прање завеса Пре него што оперете завесе, сачекајте да завршите са спремањем просторије. Ако приметите да су завесе упиле много дуванског дима, посивеле или пожутеле, можете их потопити у хладну воду са додатком шаке соли. Оставите завесе потопљене најмање пола сата, затим их исперите и наставите са прањем према материјалу од којег су сашивене.
Памучне завесе: Можете их опрати ручно или у машини на програму од 30 степени, идеално на 40 степени ако су беле памучне завесе.
Завесе од маркизета, полиестера или мешавине: Можете их опрати ручно или у машини на програму од 30 степени, са што мањим бројем обртаја.
Завесе од вискозе: Можете их опрати ручно или у машини на програму од 30 степени.
Чипкане завесе: Перите их ручно у хладној води са мало течног детерџента, без гњечења и цеђења.
Центрифугирање завеса Најбоље је избегавати центрифугирање завеса. Ако перете памучне завесе и имате машину за сушење веша, можете користити центрифугу, али пазите да не преоптеретите бубањ. Важно је да једна завеса одговара једном прању како би се избегло превише гужвање.
Испирање завеса Ако перете завесе ручно, немојте их превише цедити. Идеално је да испирање обавите на отвореном, користећи црево за лакше и брже испирање. Ако желите додатну свежину за завесе, у последњу воду за испирање можете додати мало алкохолног сирћета.
Сушење и пеглање завеса Након прања, немојте завесе оставити да се потпуно осуше. Ако су завесе од полиестера или мешавине материјала, можете их одмах качити на чисту површину у просторији. Памучне и вискозне завесе оставите да се скоро до краја осуше, а затим их испеглајте. Пре пеглања, проверите температуру пегле на мање видљивом делу материјала.
Ако су вам материјал и састав завеса непознати, можете их опрати ручно у хладној води или их однети на хемијско чишћење ради најбољих резултата.
Чишћење украсних завеса од перли
Уколико имате украсне завесе са перлама, њихово чишћење захтева посебну пажњу. Поставите најлон иза завесе како бисте заштитили позадину, а под испод завесе поставите стари пешкир да се не покваси. Припремите благу сапуницу и користите је заједно са влажном крпом како бисте нежно очистили перле. Пазите да не прекидате нити перли, али будите темељни у уклањању прљавштине. Понављајте поступак док перле не поврате свој сјај.
Правилно чишћење завеса је важан корак у одржавању њиховог изгледа и трајности. Уз правилну припрему, прање и сушење, ваше завесе ће задржати своју свежину и лепоту.
Čega se muškarci najviše plaše u vezi? Nije u pitanju prevara, već nešto što nikada ne bi priznali

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Оперите завесе без гужвања: Уз помоћ трикова искусних домаћица биће као нове се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.