Ескобар: Тензије због неспремност Приштине да саслуша међународну заједницу

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jun.2023, 15:17

Ескобар: Тензије због неспремност Приштине да саслуша међународну заједницу

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар, изјавио је да се ескалација тензија на северу Косова и Метохије делимично резултат неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу. FOTO TANJUG/ ZORAN STANIÆ / nr „Приштина је непотребно изазвала тензије инсистирањем на коришћењу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << општинских објеката. Постоје и друге зграде из којих се може радити, а ако ништа друго, пандемија корона вируса нас је научила да можемо да радимо и са алтернативних локација“, рекао је Ескобар за радио Би-Би-Си (ББЦ).
Он је истакао да су напори међународног фактора да координира са привременим приштинским институцијама наишли на отпор.
„Није било потребе да се иде у те зграде…Курти нас је уверио да ће ти градоначелници вршити само административна овлашћења и обављати основне општинске услуге”, навео је амерички изасланик.
Он је поновио да се круг насиља мора прекинути и да обе стране, и Београд и Приштина, имају одговорност да делују у том правцу.
„Многи чланови међународне заједнице виде ову ситуацију као конфронтацију између Косова и Србије. Али морамо запамтити да и овде постоји неуспех да се постигне етничко помирење унутар Косова. Охрабрили смо обе стране да се укључе у дијалог“, поручио је Ескобар.
Ескобар ће заједно са европским изаслаником за западни Балкан Мирославом Лајчаком посетити тзв. Косово и Србију 5. и 6. јуна.
Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је 30. маја да је због некоординације привремених приштинских институција са САД, у вези са акцијама на северу, Приштина искључена из највећих војних вежби НАТО савезника у регион Балкана, Дефендер Еуропе 2023.
Petković: Kurti izazvao sukob na severu KiM jer ne želi da formira ZSO

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ескобар: Тензије због неспремност Приштине да саслуша међународну заједницу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.