Гојковић: Свако има право на политичко деловање, али не вређање

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jun.2023, 09:47

Гојковић: Свако има право на политичко деловање, али не вређање

Министарка културе Маја Гојковић указала је у данашњем интервјуу за Вечерње Новости да свако има право на политичко деловање, „али нема право да вређа присталице других странака“. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић „Веома сам спремна да разговарам са свим уметницима у Србији, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << (спремна сам) на исти дијалог који се у овој кући води већ 2,5 година откако сам министар културе. Овде слободно долазе сви, дискутујемо о добрим и лошим странама из свих области уметности јер нико нема право да стави тапију на уметност. Једнако су сви добродошли“, изјавила је Гојковић.
Према њеним речима, улица није место на којем ће се разговарати и решавати било какве ствари, иако не оспорава да свако има право на политичке протесте и да захтева и тражи шта год хоће.
„Реаговала сам због начина на који се (глумац Никола) Којо обратио људима који су ишли на скуп подршке председнику Александру Вучићу и актуелној политици владе Србије поредећи их са овцама и другим животињама. Рекла сам и да новац из буџета Србије и Телекома за снимање филмова и серија свакако припада свим грађанима које је глумац назвао погрдним именима“, рекла је Гојковић.
Она каже да је политика Владе Србије на челу са тадашњим премијером Александром Вучићем започела, а касније владе наставиле, да се сваке године увећава буџет Филмском центру Србије.
„Дошли смо до износа од 1,3 милијарде динара (за снимање филмова), док се за подстицај издваја 1,8 милијарди. Не постоји нико од филмских и ТВ продуцената који би на било који начин могао да буде незадовољан таквом политиком“, рекла је министар култура.
Она подсећа да је само у последње две године обновљено 70 домова културе, биоскопа и галерија у вредности од 700 милиона динара и потврдила да министарство културе финансира изградњу потпуно нове Мале сцене Народног позоришта у Нишу и издваја средства за адаптацију Велике сцене. Гојковић истиче да је Министарство ангажовано на бројним пројектима и истичући пројекат Чачак престоница културе Србије.
Министарство је, каже она, ангажовано на учешћу српских уметника на међународним културним манифестацијама и фестивалима, а у оквиру културне дипломатије на раду српских културних институција у иностранству међу којима се издваја Српски културно-информативни центар у Паризу.
Гојковић је нагласила да је дигитално доба довело у опасност ћирилично писмо и указала да се морају донети мере да се заштите и српски језик и ћирилично писмо.
Министар Маја Гојковић је потврдила да је Републички завод за заштиту споменика културе веома присутан на КиМ и у складу са околностима приступа радовима на њиховој заштити.
„Други сегмент нашег ангажовања се односи на дипломатију и наше присуство у УНЕСЦО. Реагујемо на појаве фалсификовања историје о споменицима културе на Космету и девастирање споменика културе који припадају СПЦ, Србији и спрском народу“, рекла је министар културе Маја Гојковић.
Ministar Gašić uputio čestitku povodom Dana Ministarstva i Dana policije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гојковић: Свако има право на политичко деловање, али не вређање се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.