Ово је бања коју посећује највише туриста из АП Војводине и Новог Сада (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jun.2023, 18:56

Ово је бања коју посећује највише туриста из АП Војводине и Новог Сада (ФОТО)

Родно место Вере Пешић, четвороструке шпијунке из Другог светског рата. Место са највише минералних извора у Србији. Вода ове бање “гргоће”, инхалира и из ње се враћате препорођени. Фото: PrtSc/НС уживо/Илустрација/Туристичка организација општине Медвеђа Престављамо вам Сијаринску >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бању и општину Медвеђа на југу Србије. Мијајло Минић, директор Туристичке организације Медвеђа, истиче за портал НС Уживо да је највећи потенцијал ове општине Сијаринска бања.
„За људе који не знају, она се налази у општини Медвеђа, вароши која на крајњем југу Србије. Удаљена је од Београда више од 350 километара, а од Новог Сада скоро 500 километара. Налази се у подножју планине Гољак и карактеристично за њу је 28 минералних извора, од којих је 18 регистровано за лечење реуме, гастритиса, болести црева и очију, а имамо и воду која служи као инхалатор. Једна смо од најбогатијих бања у Србији“, нагласио је Минић.
Фото: PrtSc/НС уживо/Туристичка организација општине Медвеђа Два највећа блага ове бање су гејзири, који се не могу наћи у континенталном делу Европе. Водоскок мањег гејзира је од осам до десет метара, а око њега је направљен комплекс од четири базена. Прва три базена су уз његов прстен и напуњени су минералном лековитом водом, а задњи базен је купалишни.
У бањи се налази и отворени олимпијски базен. Хотел “Гејзир”, у којем можете одсести, има 111 соба, а туристима је у понуди и велики број приватних смештаја.
Фото: PrtSc/НС уживо/Туристичка организација општине Медвеђа „Други гејзир је велика атракција, али је нажалост затворен у цеви и помоћу њега се греје хотел. Његов водоскок је између 45 и 50 метара. Када дођу велике туристичке туре отварамо гејзир како би људи могли да виде ту природну атракцију. Сијаринска бања је окружена огромним пространством шума, а то бању штити од ветрова. Ваздух је чист, јер у општини Медвеђа немате ниједну фабрику која пушта издувне гасове, тако да је ваздух здрав“, тврди наш саговорник.
У самој Медвеђи направљен је леп видиковац, са којег се пружа поглед на варош и који током лета служи као летња позорница где се одржавају концерти и представе. На путу ка Сијаринској бањи налази се и Ћорав водопад.
„Оно што је битно за тај водопад је да никада не пресуши! Он се налази између два брда, одатле и чудан назив. Ту је доста мрачно, па се читава та страна зове ћорава страна. Погодно је током лета, јер када уђете да видите водопад темпратура пада за десетак степени. Такође, постоји и једна џамија поред Сијаринске бање, а оно што је карактеристично за њу јесте да је новац дао наш краљ Милан да се она направи. То је једини случај, по свим подацима које ми имамо, да је хришћански краљ дао новац да се изгради богомоља за неку другу веру“, објашњава за НС Уживо Минић.
Минић наглашава да су гости у Сијаринској бањи углавном из АП Војводине и Новог Сада. Они чине око 80 посто туриста који долазе из северног дела наше земље.
Фото: PrtSc/НС уживо/Туристичка организација општине Медвеђа „Тај тренд је кренуо почетком осамдесетих година и они су да кажем стално ту. Ове воде су заиста лекове, они су навикли да долазе код нас. Они се радо враћају“, рекао је кроз осмех директор Туристичке организације Медвеђа и додао да је једна од манифестација “Гејзирске ноћи” са најдужом традицијом у том крају и да ће се ове године одржати од 30. јула до 1 августа.
„Поред тога, организује се и “Златни котлич гејзира”, коју реализује Риболовачко друштво. Ми смо ту као техничка подршка. Планирамо и неке тематске вечери да организујемо у бањи.
Природним лепотама никада краја. Мркоњски вис, споменик природе, заштићено подручје од ове године на територији општине Медвеђа, представљају остатке вулканске купе. Висина виса је 1070 метара, а када је сунчано пружа се поглед на планине Македоније, Албаније, Црне Горе и Бугарске. Планинарски савез Србије нам је био у посети и уврстили су Мркоњски вис у планинарски календар и успон на њега биће 7. октобра. Доћи ће нам планинари из целе Србије“, закључио је Минић.
 







Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

















 
Objavu dijeli @to_medvedja


Nacionalni park Fruška gora: Nije i nikada neće biti privatizovan! Opozicija opet obmanjuje građane!

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово је бања коју посећује највише туриста из АП Војводине и Новог Сада (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.