Ратни бродови САД и Канаде у водама Тајванског мореуза

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jun.2023, 13:47

Ратни бродови САД и Канаде у водама Тајванског мореуза

Амерички и канадски ратни бродови данас су пловили у водама Тајванског мореуза, саопштено је из команде америчке ратне морнарице. Фото: Pixabay/Military_Material Амерички ракетни разарач Чанг Хун и канадски ратни брод Монтреал спровели су ретку заједничку мисију у осетљивом подручју >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пловног пута у Тајванском
мореузу у време појачаних тензија између Пекинга и Вашингтона око Тајвана, који Кина сматра делом своје територије, преноси Ројтерс.
Америчка Седма флота саопштила је да су ратни бродови Чанг Хун и Монтреал извели рутински пролаз кроз Тајвански мореуз „у међународним водама. У којима су дозвољени пловидба и авионски прелети у складу са међународним правом“.
„Пловидба овом поморском рутим показује посвећеност слободном и отвореном Индо-Пацифику САД, америчких савезника и партнера“. Наводи се у саопштењу америчке морнаричке команде.
Ова америчко-канадска мисија спроведена је у тренутку одржавања великог безбедносног самита у Сингапуру. На којем је амерички министар одбране Лојд Остин замерио Кини што је одбила да води војне преговоре са САД доводећи у ћорсокак питања Тајвана и територијалних спорова у Јужном кинеском мору.
Кинеска војска за сада није реаговала уобичајеним рутинским осудама америчких покушаја да се подигну тензије.
Bajden danas potpisuje zakon o podizanju gornje granice američkog duga

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ратни бродови САД и Канаде у водама Тајванског мореуза се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.