Столтенберг: Додатне трупе на КиМ не значе да одустајемо од политичког решења

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jun.2023, 10:24

Столтенберг: Додатне трупе на КиМ не значе да одустајемо од политичког решења

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је данас да слање додатних трупа на Косово и Метохију „не значи“ да алијанса одустаје од могућег политичког решења тензија између Београда и Приштине. Фото: Танјуг/Hanna Johre/NTB Scanpix via AP Он је на маргинама дводневног састанка шефова >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дипломатија алијансе у Ослу рекао новинарима да је на Косову и Метохији приметно повећање тензија и да је насиље против КФОР-а, мировних НАТО снага, тотално неприхватљиво.
„НАТО ће остати на опрезу. Бићемо ту да осигурамо безбедно окружење, као и да смиримо и смањимо тензије“, саопштио је Столтенберг. Одговарајући на питање да ли слање додатних 700 војника НАТО-а на Косово и Метохију и припрема додатног батаљона у случају даље потребе значи да алијанса очекује да би тензије могле прерасти у већи сукоб у Европи, након руског рата у Украјини, Столтенберг је рекао: „Ово не значи да НАТО одустаје од политичког решења.”
Он је такође упутио поруку Београду и Приштини да се врате дијалогу уз посредовање Европске уније. Столтенберг је додао да НАТО шаље трупе да помогну у деескалацији тензија и да је батаљон у приправности у случају да се ситуација погорша.
Генерални секретар НАТО је раније саопштио да ће алијанса послати додатних 700 војника на Косово и Метохију, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности и „најоштрије осудио ничим изазване нападе на трупе Кфора на северу Косова, који су довели до рањавања 30 припадника мировних снага“.
Vučić: Molio sam jutros Srbe sa severa KiM da istraju u borbi – na miran način

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Столтенберг: Додатне трупе на КиМ не значе да одустајемо од политичког решења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.