Природно, јефтино и делује: Направите сами свој спреј против комараца, који вас може заштитити од досадних крвопија

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jun.2023, 08:58

Природно, јефтино и делује: Направите сами свој спреј против комараца, који вас може заштитити од досадних крвопија

Лето поред лепог времена са собом доноси и непријатне убоде комараца. Фото: Pexels/Ravi Kant Лето поред лепог времена са собом доноси и непријатне убоде комараца. Иако су они само по себи иритантни, у овом периоду је заштита против малих крвопија посебно битна, јер стручњаци упозоравају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да управо путем њих може доћи до ширења зараза. У те сврхе можете да се послужите куповним спрејевима пуним хемикалија, или да се одлучите за много природнију варијанту.
– Многе биљке имају есенцијална уља која имају способност да блокирају центре за дисање код комараца, па су веома учинковите у борби против њих. Међу такве биљке спадају нана, лаванда, хајдучка трава, али и камилица – каже др Љубинка Стојковић, фитотерапеут.
Ове биљке су распрострањене на нашим подручјима, нику скупе и учинковите су.
За почетак ће вам бити потребна: вода, медицински алкохол, мента и лаванда. Припрема: Шољу воде прокувајте, па у врелу воду ставите 3-4 кашике сушеног биља по избору, а најбоље би било да је мешано. Томе можете додати и камилицу или хајдучку траву. Поклопите, и оставите да тако стоји док се не охлади. На крају добијену раствор помешајте са мало алкохола, сипајте у бочицу са распршивачем, и ваш спреј је готов.
Иако је овај спреј јако делотворан, др Стојковић наглашава да треба избегавати употребу алкохола уколико је спреј намењен дечијој кожи.
– Алкохол свакако треба изоставити ако се ради о деци, јер то није прилагођено њиховој кожи. У том случају можете да се одлучите за водени раствор, који је такође учинковит, или да додте лимунов сок или јабуково сирће – саветује наша саговорница.
Зато испробајте овај други рецепт, који не садржи алкохол, а нешто је јачи и интензивнији. Требаће вам: литар јабуковог сирћета, око 10 кашика сушеног биља по избору (жалфија, рузмарин, лаванда, тимијан и мента), најбоље мешавине.
Припрема: Биљке ставите у теглу са херметичким поклопцем, прелијте сирћетом, и пустите да све одстоји на собној температури око 2-3 недеље. Битно је да се смеса свакодневно промућка.
Након потребног периода, биљке оседите а добијну течност сипајте у флашу и чувајте у фрижидеру.
Пре употребе, ароматично сирће помешајте са водом у размени 1:1, сипајте у флашицу и прскајте као спреј.
Иако су ово потопуно природни састојци, ипак треба водити рачуна да ли и како дечија кожа реагује, саветује фитотерапеут. А ако до уједа ипак дође, и за то постоји решење из природе.
– Есенцијална уља и тада помажу, а најбоља су у комбинацији са глином у праху, која може да се купи у здравој храни. Глину са есенцијалним уљима једноставно нанесите на ујед, у пустите да одстоји и да се ошуши. Ово помаже чак и људима који имају алергијске еакције на ујед комарца – каже др Љубинка Стојковић.
Ovo su rani simptomi leukemije kod odraslih

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Природно, јефтино и делује: Направите сами свој спреј против комараца, који вас може заштитити од досадних крвопија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.