Предавање др Александре Колаковић „Дунав у геополитичким стратегијама Француске: историја и актуелни поглед“ на Јутјуб каналу КЦНС

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 20:42

Предавање др Александре Колаковић „Дунав у геополитичким стратегијама Француске: историја и актуелни поглед“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић „Дунав у геополитичким стратегијама Француске: историја и актуелни поглед“ на Јутјуб каналу КЦНС. Фото: КЦНС На почетку трибине др Александра Колаковић истиче да је након Другог светског рата, за потребе имплементације Конвенције о пловидби >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на реци Дунав, 18. августа 1948. године у Београду настала Дунавска комисија, као међународна организација. Неколико година касније, седиште организације сели се у Будумпешту а 1998. године основана је и Међународна комисија за заштиту Дунава чији је главни фокус на еколошким питањима, заштити воде и обала Дунава.
Дунавске стратегије великих сила, стога и Француске, су у великој мери биле одређене кроз деловање у оквиру ове институције све до краја њеног постојања. За креирање француских дунавских стратегија, указује др Колаковић, посебан значај имали су интелектуалци – научници, професори, публицисти, али и писци, песници и авантуристи, који су у потрази за новим открићима и инспирацијама путовали на Исток.
Ова путовања била су посебно интензивирана од средине 19. века, када их је олакшавао и развој комуникација, а посебно су чувена путовања Оријент експресом. Они који су путовали на Исток, долазили су најчешће Дунавом и остављали у својим делима реалне и имагинарне слике предела, земаља и људи.
Цело предавање можете погледати на линку: https://youtu.be/Ozcpht1KGNQ




Naredne nedelje počinje manifestacija „Zmajeve dečje igre“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање др Александре Колаковић „Дунав у геополитичким стратегијама Француске: историја и актуелни поглед“ на Јутјуб каналу КЦНС се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.