Блинкен: За жаљење је што се министри одбрана САД и Кине нису састали

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 19:03

Блинкен: За жаљење је што се министри одбрана САД и Кине нису састали

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да жали што неће бити одржан састанак америчког и кинеског министра одбране Лојда Остина и Лија Шангфуа. Foto: Tanjug/AP/Carolyn Kaster Блинкен је, говорећи у Шведској, поново нагласио важност редовних и отворених линија комуникација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са Пекингом, пренео је Ројтерс.
„Најопасније је не комуницирати“, додао је он.
Кина је одбила захтев Сједињених Америчких Држава за састанак министара одбране на годишњем безбедносном форуму у Сингапуру овог викенда, што је, како оцењује британска агенција, нови знак напетости између двеју сила.
Пентагон је јуче саопштио да је кинески борбени авион извршио „беспотребно агресиван“ маневар у близини америчког војног авиона изнад Јужног кинеског мора у међународном ваздушном простору, што додатно отежава односе Пекинга и Вашингтона.
„Кинески пилот приближио се нашем авиону веома, веома близу“, рекао је Блинкен и додао да је било много таквих акција усмерених не само на САД, већ и на друге земље.
Односи између две највеће светске економије напети су због низа питања, од Тајвана и стања људских права у Кини, до војних активности Пекинга у Јужном кинеском мору.
U Moldaviji sutra samit Evropske političke zajednice, pripreme u toku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен: За жаљење је што се министри одбрана САД и Кине нису састали се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.