Курти: За решење тензија на северу КиМ прво треба да се повуку људи са улица

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 13:35

Курти: За решење тензија на северу КиМ прво треба да се повуку људи са улица

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да за решење за тензије на северу Косова и Метохије постоје два пута, први да се људи повуку са улица и онда смањи број полицајаца и други да се брзо, у потпуности примене договорени споразуми. Фото: Танјуг/AP >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Photo/Marjan Vucetic „Постоје два пута, владавина права и да се руља врати у Србију или у затвор на (тзв) Косову, а онда да се смањи број полицајаца у зградама општина. А други пут је да се брзо, у потпуности, безусловно и без одлагања примени основни споразум“, рекао је Курти на форуму „Глобосек 2023“ у Братислави.
Курти је рекао да се напорно ради на проналажењу решења за ситуацију на северу КиМ, пренела је Коха.
Курти је навео да сматра да је присуство полиције на северу разумно све док постоје, како је навео, „банде на улицама“.
Он је рекао да разуме да се протести одржавају због захтева да се одрже нови локални избори на северу КиМ. Курти је, коментаришући препоруке да нови албански градоначелници на северу КиМ не би требало да обављају своје дужности у општинским објектима, рекао да би то било као да „подстиче стварање паралелних структура за паралелне структуре“.
Курти је напоменуо да је међународна заједница прихватила изборни процес на северу КиМ, као и његове резултате, као и да се чуди због констатације да се међународна заједница противи уласку албанских градоначелника у општинске објекте.
Курти је изјавио у Братислави да је током разговора са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком рекао да би имао „разумевања да је протест Срба на северу КиМ био миран“
Курти је казао да нема разумевања за, како је навео, насилнике који пишу слово ‘З’ и вичу на српском језику ‘убиј, убиј’, пренела је „Коха диторе“.
„Ако желе мирне протесте, онда имају премијера који је читав живот био политички активиста, спреман сам да их саслушам и можда се сложим са њима“, навео је Курти.
Makron: Priština odgovorna za nemire,nadam se sastanku sa Šolcom i liderima Beograda i Prištine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Курти: За решење тензија на северу КиМ прво треба да се повуку људи са улица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.