Жиофре: Ситуација на северу КиМ забрињава, вратити се дијалогу

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 12:35

Жиофре: Ситуација на северу КиМ забрињава, вратити се дијалогу

Шеф Делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре истакао је данас да је ситуација на северу Косова и Метохије
забрињавајућа и осуђујући насиље указао да се мора обезбедити повратак дијалогу Београда и Приштине. Фото: Танјуг/Јадранка Илић „У понедељак смо нажалост видели озбиљно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << насиље које морамо осудити. Видели смо да је доста људи повређено међу демонстрантима, али такође и међу припадницима КФОР-а који су били тамо да би спречили насиље“, рекао је Жиофре новинарима одговарајући на питање о ставу ЕУ поводом насилног упада косовске полиције у зграде општина на северу Косова и Метохије и постављања градоначелника који су изабрани на изборима које је бојкотовала српска веЋина.
Додао је да тренутна ситуација на северу КиМ веома забрињава ЕУ. „Високи представник прати стање веома пажљиво заједно са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком. У контакту су са свим странама како би се деескалирало насиље. То је нешто што морамо да урадимо. Високи представник је јасно рекао да косовска полиција мора да заустави операцију која је фокусирана на зграде општина и да демонстранти морају да се повуку јер је то корак напред“, навео је Жиофре.
Нагласио је да се мора обезбедити повратак дијалогу Београда и Приштине, јер како је оценио, једино политичко решење може вратити ситуацију у нормалност и у корист локалног становништва. „Мислим да је важно да се покренемо у том правцу јер морамо земље западног Балкана придружити ЕУ. Председница Европске комисије Фон дер Лајен је данас у Братислави презентовала нове иницијативе и идеје како би се земље западног Балкана приближиле ЕУ и интегрисале у тржиште ЕУ и ојачали фондови намењени западном Балкану“, рекао је Жиофре.
Додао је да у Бриселу постоји јасна и реална воља да се настави са напретком, али да тренутна ситуација на северу КиМ и чињеница да дијалог Београда и Приштине не напредује не помаже никоме. „Морамо наћи мирна решења, вратити се дијалогу, како би наставили са процесом проширења ЕУ“, навео је Жиофре.
Nekoliko hiljada Srba ispred opštine Zvečan, razvili zastavu Srbije dugu 250 metara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Жиофре: Ситуација на северу КиМ забрињава, вратити се дијалогу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.