Бразил: Закон за ограничавање нових резервата на територијама староседелаца

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 10:20

Бразил: Закон за ограничавање нових резервата на територијама староседелаца

Доњи дом Конгреса у Бразилу подржао је закон којим се ограничава признавање нових резервата староседелаца, што је одлука за коју еколози и поборници људских права кажу да представља корак назад, након интензивног притиска пољопривредника, преноси Ројтерс. Фото: Танјуг/AP Photo/Gustavo >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Moreno Закон је усвојен са 283 гласа „за“ и 155 „против“, а гласању је претходио протест староседелачких група, које су блокирале ауто-пут и палиле гуме у знак протеста против предложених мера, преноси Ројтерс.
Код Сао Паула, највећег бразилског града, демонстранти су блокирали главни ауто-пут са запаљеним гумама и припремљеним луковима и стрелама да се супротставе полицији, која их је растерала сузавцем. Домородачка племена из целе земље планирају у недељу протеста испред Конгреса у главном граду Бразилији.
Предлог закона не утиче на тренутно признате резервате, али може да утиче на стотине територија чији се статус још разматра, наводи Ројтерс.
Доњи дом Конгреса је убрзао усвајање закона након притиска од стране лобиста моћних пољопривредних организација. Проглашавање резервата пружа домородачким заједницама правну заштиту која их штити од нелегалне сече и дивљих копача злата на територијама где живе.
Њихов број је повећан под бившим председником Жаиром Болсонаром, који је заговарао интензивну пољопривреду и рударство чак и у признатим резерватима.
Вође домородачких заједница желе да председник Луиз Инасио Лула да Силва, који је победио Болсонара на прошлогодишњим изборима, заштити око 300 територија које су уцртане пре много година, али нису званично признате. Лула је прошлог месеца правно признао шест аутохтоних територија, а око 300 различитих етничких група живи на 730 територија које сматрају земљама својих предака, углавном у амазонској прашуми.
Предлог закона који је усвојио Доњи дом Конгреса још треба да одобри Сенат и да га потпише Лула, преноси Ројтерс.
Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Luganske oblasti povećan na pet

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бразил: Закон за ограничавање нових резервата на територијама староседелаца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.