Прва задужбина Немањића: Манастир Ђурђеви ступови заслужан је за настанак јединственог стила архитектуре! (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 10:01

Прва задужбина Немањића: Манастир Ђурђеви ступови заслужан је за настанак јединственог стила архитектуре! (ФОТО)

Две куле које имају улогу звоника заслужне су за потоњи назив ове светиње. Ступе, столпе или стлпе су термини који су за њих коришћени, те отуда манастир и би назван Ђурђеви ступови. Фото: PrtSc/Нови Пазар споменици културе Како је подигнут још крајем 12. века, манастир Ђурђеви ступови >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сматра се једним од најстаријих у Србији. Задужбина је великог жупана Стефана Немање и налази се у близини Новог Пазара, на подручју Старог Раса.
Фото: PrtSc/Нови Пазар споменици културе Како наводи предање, манастир посвећен Светом Ђорђу Стефан Немања је подигао након завета овом свецу за избављење. Њега су, наиме заточила браћа у једну пећину у средњовековном граду Расу. Будући да се молио управо овом свецу за помоћ, коме се и заветовао да ће у његову част изградити храм, уколико га из те немиле ситуације избави, Стефан Немања је 1166. године наредио почетак градње.
На 742 метара надморске висине, изнад Петрове цркве, изграђен је овај манастир. Претпоставља се да је са пуно пажње одабрана локација, будући да је здање одавало врло импресиван утисак, јер је деловало као да стреми ка небу. Временом су људи у околини овог манастира засадили борове, па су Ђурђеви ступови донекле данас њима и заклоњени.
Фото: PrtSc/Нови Пазар споменици културе Не само да посетиоце очарава архитектура манастира, по много чему необична и јединствена, већ и поглед који се да тог места пружа. Омеђен рекама Рашком и Дежевом, манастир Ђурђеви ступови нуди поглед према планинама Рогозна и Голија, док се даље поглед пружа и према реци Ибар и планини Копаоник.
Две куле које имају улогу звоника заслужне су за потоњи назив ове светиње. Ступе, столпе или стлпе су термини који су за њих коришћени, те отуда манастир и би назван Ђурђеви ступови.
Фото: PrtSc/Нови Пазар споменици културе Мада постоје и друге задужбине великог жупана Стефана Немање, Ђурђеви ступови су најзначајнији међу њима, узевши у обзир да је то био први манастир који је овај српски владар изградио. Временом је историјски био врло значајан, будући да је сматран „краљевским манастиром“.
Српски краљ Драгутин такође је имао значајну улогу у историји овог манастира. Поред тога што је заслужан за доградњу главне цркве манастира Ђурђеви ступови и осликавање припрате, он је у овој светињи и предао власт свом брату Милутину. Приказ тог догађаја може се видети у манастирској капели.
Фото: PrtSc/Нови Пазар споменици културе Ова светиња значајна је и по томе што се сматра првом грађевином која је изграђена у рашком стилу архитектуре, карактеристичне за средњовековно градитељство у Србији.
 
Sa molitvom započeo Sveti Arhijerejski Sabor

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прва задужбина Немањића: Манастир Ђурђеви ступови заслужан је за настанак јединственог стила архитектуре! (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.