ЕУ увела санкције против седам особа због покушаја дестабилизације Молдавије

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 08:12

ЕУ увела санкције против седам особа због покушаја дестабилизације Молдавије

Европска унија увела је санкције против седам особа из Молдавије због њихових акција којима су дестабилизовали и поткопавали територијални интегритет те бивше совјетске републике, која се граничи са Украјином. Фото: WikimediaComonns/Thijs ter Haar – Flickr Санкције су објављене у уторак, уочи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << доласка више од 40 европских лидера у Кишињев, који би на састанку у четвртак требало да изразе подршку Молдавији и њеној прозападној влади, која је осудила руску агресију на Украјину, преноси Ројтерс.
ЕУ помаже Молдавију од доласка председнице Маје Санду на власт 2020. године, а најављено је да ће дуплирати макроекономску подршку тој земљи на 290 милиона евра. Три особе против којих је ЕУ увела санкције побегле су из Молдавије, а две од њих су оптужене за банковне преваре.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ навео је у саопштењу да је тих седам особа „одговорно за радње усмерене на дестабилизацију, подривање или угрожавање суверенитета и независности“ Молдавије и Украјине.
Санду је на друштвеним мрежама написала да су те особе издале национални интерес Молдавије и да раде у корист Кремља. Један од њих је Влад Плахотниуц, који је проказан као главни човек у превари вредној милијарду долара из 2014-2015. године, а други је проруски настројени финансијски магнат Илан Сор, који је прошлога месеца осуђен на 15 година затвора, а организовао је масовне антивладине протесте из егзила у Израелу.
Blinken pozvao Tursku da odmah verifikuje pristupanje Švedske NATO savezu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ увела санкције против седам особа због покушаја дестабилизације Молдавије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.