Нови критеријуми за подстицаје страним инвеститорима

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Maj.2023, 08:34

Нови критеријуми за подстицаје страним инвеститорима

Изменама Уредбе о одређивању критеријума за доделу подстицаја ради привлачења директних улагања подигнут је праг за минимално улагање, а да би инвеститор могао да рачуна на помоћ државе потребно је да у инвестициони пројекат у привреди уложи минимално 300.000 до 500.000 евра, у зависности >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од региона. Фото: Unsplash/homajob Новом уредбом прописано је и да ће инвеститори убудуће по раднику моћи да добију средства у висини од 20 одсто оправданих трошкова бруто зараде, а највише 2.000 евра, уколико планирају улагање у Београдском региону.
За новозапослене у Војводини максимални износ је 3.000 евра по раднику, у динарској противвредности. У регионима Шумадије и западне Србије, Јужне и источне Србије и региону Косово и Метохија будући инвеститори имаће право на 30 одсто оправданих трошкова бруто зараде, а лимит је од 5.000 евра по новозапосленом.
До сада инвеститори су могли да добију највише до 7.000 евра по новоотвореном радном месту у јединици локалне самоуправе која према степену развијености спада у девастирано подручје.
Нову уредбу проф. Љубодраг Савић, са Економског факултета у Београду, види као добру одлуку владе, јер је држава досад издвајала велики новац за стране инвеститоре, а радници су заузврат добијали углавном минималац, увећан за 20 одсто у односу на зараду. „Добро је да се у односу на остале делове Србије, у девастираним подручјима са више новца кроз субвенције подстиче запошљавање, јер се на тај начин ради на будућности људи који треба да остану тамо да живе и граде свој живот. Са новим правилима, због нижих субвенција за новозапослене у девастираним подручјима у односу на ранији период, неки инвеститори ће на крају одустати од доласка у Србију. Али, сви ти који овде долазе само зато што им држава даје плате за раднике за две године, па се после тога три године премишљају да ли да остану у Србији, ни не треба да долазе. Србија треба да одреди шта све има да понуди странцима, али нису само новци важни, јер је наша земља у ствари земља вредних и добрих људи“ истиче проф. Савић.
„Србија је погодна за инвестирање страних компанија јер се све више афирмише као уређена земља, а страни улагачи уз субвенције добијају и потпуну инфраструктуру. Подршка њима огледа се и кроз ниске цене струје и гаса, разне пореске олакшице. Постоји читав низ уступака за долазак страних инвеститора, па им се долазак и те како исплати“ подсећа он.
Tanasković: Vinare ćemo upoznati sa onim što ih čeka na Wine Vision 2023

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови критеријуми за подстицаје страним инвеститорима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.