Како спречити опадање косе?

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Maj.2023, 19:00

Како спречити опадање косе?

Може ли губитак косе бити повезан са стресом? Може, али добра вест је да стрес изазива само краткотрајни губитак косе. Фото: Pixabay/slavoljubovski Једна од озбиљнијих последица стреса, посебно код жена, је губитак косе као последица стреса.
Колико косе је нормално да опадне? Циклус >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << раста косе је подељен у три фазе. Анаген фаза је активан раст косе који траје 3-6 година, након чега следи фаза мировања, а затим фаза опадања. До губитка косе долази када на фоликул утиче нека штетна материја споља или изнутра, што значи да тело мора да функционише уравнотежено. Нормално је да губите и до стотину власи дневно. Ако је овај број већи, говоримо о телогеном ефлувију, односно о превременом престанку анагене фазе и преласку у катагену и телогену фазу, што доводи до дифузног проређивања косе.
Телогеноме ефлувиум је научно име за губитак косе као резултат стреса, главни извор стреса који може довести до овог проблема: рођење детета болест температура операција емоционални стрес губитак тежине На срећу, ако је ваш губитак косе искључиво повезан са стресом, потпуни опоравак ће се приметити након неколико месеци или годину дана. Требало би да сачекате да се циклус раста косе врати у анагену или фазу раста. Саветује се корекција неухрањености и додатна суплементација протеинима, витаминима и гвожђем, као и елементима у траговима као што су селен, бакар и цинк, а свакако едукација пацијената како би се разјаснило о каквом се поремећају ради и шта га узрокује.
Каква треба да буде исхрана? Оно што је важно за ваше опште здравље важно је и за вашу косу! Гладовање, сталне брзе дијете и недовољан унос һранљивиһ материја неки су од главниһ узрока опадања косе, а када је реч о намирницама које ће спречити опадање косе услед стреса, важно је фокусирати се на добро избалансиране оброке и житарице од целих житарица.
Пробајте ове намирнице да бисте спречили проблем: воће и поврће у великим количинама интегралне житарице чисти протеини Узимајте суплементе Суплементе је увек добро имати при руци, посебно ако знамо да не пазимо на довољан унос минерала и витамина.
Све је више студија које указују да опадање косе може настати управо због ове навике, па се уверите да унесете довољно витамина током дана:  витамин Д витамин Б12 цинк феритин Контролишите реакције на стрес Начин на који се носите са стресом може имати велики утицај на вашу косу. Ако пролазите кроз стресан период и не тражите помоћ, можда ћете имати само још проблема.
Неке од техника које вам могу помоћи су:  јога медитација дубоко дисање писање дневника шетња разговор са терапеутом Ovo morate znati pre nego što pređete na mediteransku ishranu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како спречити опадање косе? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.