Санчез расписао ванредне изборе због преузимања одговорности за пораз на локалу

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Maj.2023, 18:25

Санчез расписао ванредне изборе због преузимања одговорности за пораз на локалу

Шпански социјалистички премијер Педро Санчез неочекивано је данас расписао ванредне националне изборе за 23. јул, рекавши да се осећа принуђеним да „преузме личну одговорност за резултате“ након што су левичарске странке поражене на регионалном гласању. Foto: AP Photo/Bernat Armangue, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << File Санчез је, иако је више пута раније истакао да жели пун мандат на месту шпанског премијера, видео пораз у недељу као изгласавање неповерења његовој коалиционој влади, пренео је Ројтерс.
„Сматрам да је неопходно наш демократски мандат препустити вољи народа“, рекао је он.
Недељни резултати показују да би конзервативна опозициона Народна партија (ПП) Алберта Нуњеза Феиха и крајње десничарски Вокс могли да свргну Санчезову Социјалистичку радничку партију (ПСОЕ) ако понове тај учинак на националном нивоу.
Феихо поздравио је данас најаву ванредних општих избора у јулу и затражио од бирача да његовој странци дају „јасну већину“.
„Само три од 12 региона у којима су одржани избори задржана је социјалистичка доминација са врло уским маргинама, док је преосталих девет освојио ПП“, истакао је Феихо.
Конзервативцима ће, међутим, бити потребне коалиције или неформални споразуми о подршци са крајње десничарском странком Вокс у шест региона у којима ПП није успела да обезбеди радну већину.
Лидер Вокса Сантјаго Абаскал изјавио је раније данас да је његова странка отворена за формирање коалиција регионалних влада са ПП после локалних избора одржаних у недељу.
На основу 95 одсто пребројаних гласова, на локалним изборима у Шпанији одржаним јуче владајућа Социјалистичка партија претрпела је велики пораз од конзервативне Народне партије (ПП).
Социјалисти су успели да остваре тесну победу у само три од укупно 12 региона, док је у осталих девет, највероватније, Народна партија однела победу уз коалиције или неформалне споразуме о подршци са крајње десничарском странком Вокс.
Venecija: Vodu u kanalu pozelenela tečnost koju koriste vodoinstalateri (FOTO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Санчез расписао ванредне изборе због преузимања одговорности за пораз на локалу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.