АП: Ердогана чека борба са инфлацијом и обнова после земљотреса

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Maj.2023, 14:07

АП: Ердогана чека борба са инфлацијом и обнова после земљотреса

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган победио је у недељу у другом кругу председничких избора и добио нови, петогодишњи мандат, али га сада чекају изазови у виду велике инфлације која је изазвала скок у ценама, као и обнова порушених зграда и кућа у разорном земљотресу који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је погодио југоисток Турске у фебруару, када је погинуло више од 50.000 људи. Фото: Танјуг/AP Photo/Emrah Gurel Ердоган је у другом кругу освојио више од 52 одсто, наспрам противкандидата Кемала Киличдароглуа, који је говорио да неће пратити Ердоганове „ауторитарне склоности“, обећавајући да ће вратити демократске норме, усвојити конвенционалнију економску политику и поправити односе са Западом, преноси АП.
Ердоган је у победничком говору рекао да је то победа Турске, а овај век је назвао „турским веком“.
Киличдароглу је рекао да су избори били „најнеправеднији икада“, јер су сви државни ресурси били усмерени да помажу Ердогану. „Наставићемо да будемо на челу ове борбе, док права демократија не дође у нашу земљу“, рекао је Киличдароглу у Анкари.
АП оцењује да ће у следећем мандату Ердоган морати деликатније да маневрише са чланицама НАТО око будућности Алијансе и рата у Украјини.
Западни политичари су рекли да су спремни да наставе да раде са Ердоганом, упркос томе што је претходних година повремено било напетости у релацијама. Од Турске, такође, зависи да ли ће се Шведска прикључити НАТО.
Ердоган је током победничког говора рекао да ће му приоритет бити обнова порушених објеката, а поновио је и да ће се око милион сиријских избеглица вратити у „безбедне зоне“ које контролише Турска у Сирији, као део пројекта измештања Сиријаца, у сарадњи са Катаром.
Председник Турске је поновио да припадници LGBTQ заједнице не могу да се „инфилтрирају“ у његову владајућу партију или савезничке странке. Ердоган је трансформисао позицију председника из углавном церемонијалне улоге у моц́ну позицију путем референдума 2017. године, којим је укинут турски парламентарни систем управљања.
Venecija: Vodu u kanalu pozelenela tečnost koju koriste vodoinstalateri (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак АП: Ердогана чека борба са инфлацијом и обнова после земљотреса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.